Konec letitého sporu: Za kácení u Ještědu musí firma zaplatit pokutu

Liberec/Brno – Za kácení stromů a ničení rostlin při stavbě lanovky v libereckém lyžařském areálu musí bývalý provozovatel skiareálu zaplatit pokutu 800 tisíc korun. Již v roce 2007 – rok po problematickém zásahu do ještědské přírody – ji udělila Česká inspekce životního prostředí, jasno je ale teprve teď, kdy ji potvrdil Nejvyšší správní soud.

ČIŽP udělila přísnou sankci firmě Snowhill za vykácení stromů, stržení vegetačního krytu a terénní úpravy na 12 300 metrech čtverečních při stavbě vleku Pláně-Skalka a lanovky Skalka. Povolení od lesní správy firma neměla, spoléhala na to, že ho získá dodatečně.

Nejvyšší správní soud pokutu po šesti letech potvrdil. Odmítl argumenty, že byla rekonstrukce ještědského lyžařského areálu součástí přípravy důležité sportovní akce – Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Pokud by se akcím, které prosazují regionální politici, měřilo mírnějším metrem, znamenalo by to podle NSS zjevné porušení ústavně zaručené rovnosti. „NSS se s takovouto rezignací na princip, že všichni musí dodržovat zákony, nemůže ztotožnit,“ stojí v rozsudku senátu, kterému předsedala Dagmar Nygrínová.

Případ ještědského kácení se „toulal“ po soudech od roku 2007. Pokutovaná firma pochybení od počátku popírala a využívala všechny opravné prostředky. Městský soud v Praze dokonce jednou pokutu zrušil, případ se mu ale vrátil a napodruhé už ji potvrdil. V kasační stížnosti k NSS poukazovala firma na nízkou společenskou škodlivost svého počínání a zdůrazňovala ekologickou šetrnost zvoleného postupu. Výši pokuty označila za nepřiměřenou a likvidační. Stěžovala si také na údajné procesní chyby.

Snowhill provozovala ještědský skiareál v letech 2006 až 2008, v té době ho výrazně přeměnila. Ačkoli měla firma smlouvu na 25 let, její činnost v Liberci skončila po změně vlastníka společnosti. Snowhill se dohodla s městem, že správu areálu převezme městská firma Sportovní areál Ještěd. Areál získala s novou technikou, ale také se čtvrtmiliardovým dluhem, který musela splatit.