Kvůli propagaci výsypek čelí severočeští zastupitelé trestnímu oznámení

Ústí nad Labem – Policie dostala trestní oznámení na většinu členů minulého zastupitelstva Ústeckého kraje. Podal ho bývalý krajský předseda KDU-ČSL Leo Steiner na zastupitele, kteří podpořili 24milionový příspěvek na propagaci cestovního ruchu. Dopustili se podle něj porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Odkázal i na rozhodnutí Regionální rady Severozápad, která na projekt odmítla dát evropskou dotaci. Zastupitelé tvrdí, že odmítnutí dotace není důkazem zločinnosti zakázky.

Snaha prosadit dotaci z ROP Severozápad na turistickou propagaci rekultivovaných lokalit přivedla bývalého náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu prozatím před soud. Leo Steiner, který proslul kritikou rozdělování evropských dotací v krajích, chce před soud postavit také Koudovy bývalé kolegy z krajského zastupitelstva.

I když ani kritizovaná rada ROP dotaci projektu nepřiznala, kraj se nakonec rozhodl podpořit propagaci rekultivovaných výsypek ze svého. Zakázku získala společnost, která vznikla pouze o tři týdny dříve. Součástí propagace rekultivovaných území měl být film, televizní spoty či plakáty a letáky.

„Domnívám se, že vědomě podpořili projekt, který byl od svého počátku pochybný, a později se ukázalo, že i podvodný,“ řekl Leo Steiner. Jeho trestní oznámení míří proti 28 členům minulého zastupitelstva z ČSSD, KSČM a ODS, kteří propagaci rekultivací podpořili.

Lidé, kteří podle Steinera spáchali zločin, to odmítají. Podle zastupitele Jaroslava Foldyny (ČSSD) nevyplývá z toho, že regionální rada dotaci na propagaci rekultivovaných lokalit nepodpořila, že jde o nezákonnou zakázku. „My bychom to stejně realizovali, dotační peníze nebyly podmínkou realizace. My jsme jen využili výzvy a požádali o dotaci,“ řekl Foldyna.

Sám Foldyna před hlasováním proti projektu ostře vystupoval, přesto nakonec hlasoval pro jeho zaplacení. Jednotlivé výhrady mu prý vysvětlili odborníci. Agentura podle něj odvedla „poměrně kvalitní a slušnou práci“. Škoda podle jeho názoru kraji nevznikla.

Trestní oznámení se týká i hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM). Ten upozornil, že kdyby zastupitelé proplacení peněz neschválili, hrozil kraji soud. „Firma, která to dělala, už nějakou práci odvedla a na zastupitelstvu jsme rozhodovali o narovnání. Kdybychom jim nezaplatili, tak by po nás něco soudně vymáhali,“ řekl hejtman. Propagaci rekultivovaných oblastí považuje za dobrý nápad, kraj by se k němu podle Bubeníčka mohl ještě vrátit.

Ministerstva chtějí náhradu škody 300 milionů

Steiner, který neúspěšně kandidoval do sněmovny v čele ústecké kandidátky KDU-ČSL, v minulosti působil na Úřadu Regionální rady Severozápad. Po několika měsících odešel a kritizoval způsob, jakým se evropské peníze v regionech rozdělují – velkou moc mají politici z vedení krajů, které jsou přitom současně příjemci dotací. Systém označil za „ryze korupční“.

Tehdejší ředitel dotačního úřadu Pavel Markvart (tehdy ODS) ale kritiku odmítl s odkazem na Steinerovu politickou příslušnost a úmysl kandidovat v krajských volbách, které se blížily. Do nich ale Leo Steiner nakonec nešel.

Markvart, stejně jako tehdejší náměstek hejtmanky Kouda a další lidé z dotačního úřadu, později skončil v rukou policie. Loni v prosinci na ně podal státní zástupce žalobu pro zneužívání pravomocí úřední osoby a poškozování finančních zájmů Evropské unie.

Ministerstva financí a pro místní rozvoj se k žalobě přidala a žádají náhradu škody – více než 300 milionů korun. Škoda vznikla, když Evropská komise pozastavila tok peněz do ROP Severozápad kvůli podezřením ze špatného využívání dotací.