Národní muzeum má zakázáno podepsat smlouvu na rekonstrukci

Brno/Praha – Rekonstrukce historické budovy Národního muzea v Praze se možná zpozdí. Antimonopolní úřad totiž v předběžném opatření rozhodl, že muzeum nesmí uzavřít smlouvu s vítězem tendru na stavební část oprav za tři miliardy korun. Zakázku zkoumal na návrh brněnské firmy OHL ŽS, která si stěžovala, že byla z tendru vyřazena. Podle muzea podala svou nabídku pozdě.

„Úřad vydal předběžné opatření, kterým zakázal podpis smlouvy. Takže tendr není pozastaven, může pokračovat dál až do okamžiku těsně před podpisem smlouvy. Úřad je přesvědčen, že do té doby vydá rozhodnutí,“ sdělil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj.

Národní muzeum podle náměstka generálního ředitele Milana Plačka hodlá ve výběrovém řízení pokračovat. V případě, že ÚOHS splní všechny správní termíny dané zákonem, časový harmonogram rekonstrukce se podaří dodržet, myslí si Plaček.

„Předložené cenové nabídky je potřeba důkladně prověřit, posuzování nebude nijak krátké, může trvat i čtyři měsíce, než vybereme uchazeče a vyzveme ho k uzavření smlouvy. Pokud úřad rozhodne v termínech daných správním řízením, což znamená dobu maximálně 60 dnů, tak se s tím vypořádáme,“ uvedl náměstek.

Že předběžné opatření antimonopolního úřadu zatím nepředstavuje pro Národní muzeum komplikaci, potvrdil i ředitel instituce Michal Lukeš. Smlouvu ovšem nebude Národní muzeum moci uzavřít, pokud v době, kdy vybere vítěze, ještě nebude známo rozhodnutí ÚOHS.

Náměstek Plaček nicméně problémy s realizací tendru očekával, neboť vzhledem ke své vysoké hodnotě je zakázka pro řadu stavebních firem zajímavá. S ohledem na čas nutný ke zpracování rozsáhlé nabídky prý chápe i snahu stavební firmy OHL ŽS využít všech zákonných prostředků k tomu, aby se do výběrového řízení mohla vrátit.

„Na druhou stranu, Národní muzeum si stojí za tím, že vyřazení tohoto uchazeče bylo v souladu se zákonem,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT Plaček.

Hotovo má být v roce 2018

Historická budova muzea v horní části Václavského náměstí je uzavřena od července 2011. Celkem sedm nabídek na zhotovení stavební části rekonstrukce obdrželo muzeum 18. listopadu 2013. V příštích měsících je posoudí členové komise ustanovené vládou. Hodnota zakázky je téměř tři miliardy korun včetně DPH, realizace potrvá tři a půl roku.

Přípravná fáze rekonstrukce stála 548 milionů korun. Tyto náklady byly vynaloženy na stěhování, sanace, dokončování depozitářů v Terezíně i úpravy budovy bývalého federálního parlamentu. Další výběrové řízení bylo vypsáno na restaurování soch a mobiliáře. A letos budou ještě vybráni architekti nových expozic, na jejichž přípravu je určeno půl miliardy. Opravené muzeum má být otevřeno v roce 2018, kdy oslaví dvě stě let existence.

Vydáno pod