Jeleni v Krkonoších utekli z obory, vyplašily je ohňostroje

Vrchlabí – Správa Krkonošského národního parku musela narychlo zrušit nejoblíbenější program návštěvníků hor – pozorování jelenů v přezimovací oboře u Horního Maršova. Zvířata se totiž splašila a utekla. Ochránci přírody se domnívají, že za to můžou novoroční ohňostroje.

Z krkonošské obory zmizeli jeleni, vyplašily je ohňostroje (zdroj: ČT24)

Pozorování jelenů v přezimovací oboře láká lidi natolik, že sehnat volný termín není vůbec snadné. Zájemci se obvykle museli objednat několik měsíců dopředu. Program si oblíbily hlavně školy a školky z celého regionu.

Zatímco ještě v prosinci se po oboře procházelo asi sedmdesát kusů zvěře, po Novém roce zůstalo už jen pár jedinců, a tak není co pozorovat. Většina jelenů se rozutekla po okolí.

„Některé obce regulovaly na naši výzvu používání zábavní pyrotechniky v průběhu celého roku, ale většina z nich si bohužel vyhradila možnost tuto pyrotechniku použít v době kolem přelomu roku,“ sdělil mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. „Lidi bohužel slaví silvestra poměrně hlučně a používají všelijaké petardy a ohňostroje, a jeleni se tak splašili,“ dodává jeho kolega ze správy parku Michal Skalka.

Vzhledem k tomu, že jeleni mají teď díky minimálnímu množství sněhu dostatek potravy, zpátky do přezimovací obory je nic neláká. Nebude to ale navždy. „Pokud napadne půl metru, metr – což si myslím, že napadne – tak se zvěř zase vrátí,“ doufá Michal Skalka.

Ochranáři slibují, že již objednaným skupinám nabídnou v příští sezoně náhradní termíny, pokud se tuto zimu nepodaří program pro návštěvníky obnovit.