Navrtané potrubí: Kvůli sanaci nafty se pokácí desítky stromů

Havlíčkův Brod – Kvůli zlodějům, kteří navrtali palivové potrubí u Knyku na Havlíčkobrodsku, už vyteklo do přírody čtyřicet kubíků nafty. Ta unikala v období svátků skoro týden. Dělníci museli při sanaci odvézt tuny kontaminované půdy a kvůli likvidaci ekologické havárie padnou k zemi také desítky stromů.

Na místě ekologické havárie u Knyku pracují denně čtyři desítky lidí. Plné ruce práce mají specializovaní hasiči, kteří každý den sbírají z hladiny látku pohlcující naftu. Norné stěny zůstávají na Cihlářském potoce i na rybníku Štičí.

Odborníci zkoumali stav podloží v hloubce až sedm metrů. „Tři hloubkové dvojité vrty vyloučily kontaminaci podzemních vod. Zasažení odhadujeme přibližně na jeden hektar,“ uvedla mluvčí společnosti Čepro Lenka Svobodová.

Tatry už odvezly na 600 tun kontaminované půdy a bylo odčerpáno 90 kubíků naftou znehodnocené vody. Vyčištění hektaru pozemků potrvá do konce února a bude stát 15 milionů korun.

Události o likvidaci ekologické havárie na Havlíčkobrodsku (zdroj: ČT24)

Poškození potrubí, které vede ke skladům s pohonnými hmotami společnosti Čepro, bylo objeveno na konci prosince. Případ šetří policie, pachateli hrozí až pět let vězení. Firma se domnívá, že zloději navrtali potrubí těsně před Štědrým dnem.

Na Havlíčkobrodsku to přitom není ojedinělý případ. V roce 2000 zloději navrtali naftovod u Radostína, tedy jen o dva kilometry dál než tentokrát. Tehdy je ale policisté chytili přímo při činu. Sama společnost Čepro přiznává, že se lidé pokouší krást ropné látky z potrubí několikrát do roka.