Toušeň vzpomíná na svého hrdinu Tomáše Sedláčka

Lázně Toušeň (Praha-východ) – Bojovníka proti nacistům a vězně komunistů Tomáše Sedláčka si připomněli příbuzní, vojáci i představitelé Lázní Toušeň. U toušeňského hrobu válečného hrdiny si připomněli výročí jeho narození.

Tomáš Sedláček se narodil před 96 lety ve Vídni. Vzpomínka na něj ale proběhla v Lázních Toušeň, kde strávil dětská i pozdní léta života a kde je pohřben. Dorazil první zástupce náčelníka armádního generálního štábu Miroslav Žižka, rodinní příslušníci i zástupci radnice – Tomáš Sedláček totiž byl toušeňským čestným občanem.

Když vznikla Československá republika, bylo Tomáši Sedláčkovi devět měsíců a dvacet dnů. Prožil s ní a nástupnickou Českou republikou dalších 94 let a nejhorší okamžiky, které zemi postihly, prožil naplno. Když přišli nacisté, bylo mu 21 let, když získali neomezenou moc komunisté, bylo mu 30. Proti nacistickému Německu Sedláček aktivně bojoval. Nebyl sice letcem, postavil se ale Wehrmachtu v řadách francouzské armády, působil v Anglii a nakonec se přesunul do Sovětského svazu a v řadách 2. čs paradesantní brigády se zapojil do Slovenského národního povstání.

Jestliže Tomáš Sedláček odvážně vystoupil a bojoval proti nacismu, komunistický režim naopak aktivně bojoval proti Tomáši Sedláčkovi. Ačkoli sám později prohlásil, že převrat v únoru 1948 vnímal jako běžnou politickou rozmíšku, krutě na ni doplatil. Válečný hrdina skončil ve vězení a ve vykonstruovaném procesu byl odsouzen na doživotí za velezradu a špionáž. Na svobodu se dostal v roce 1960, rehabilitace se dočkal až po revoluci. Jako armádní generál ve výslužbě se potom podílel na rehabilitacích dalších vojáků – obětí komunismu. Byl také prvním předsedou obnovené Československé obce legionářské a posléze i jejím čestným předsedou.