Všichni hasiči v Libereckém kraji budou, kde mají, otevřeli společné ústředí

Liberec – Nové operační středisko a současně technické zázemí otevřeli liberečtí hasiči. Postupně se do nového ústředí sestěhují operační důstojníci ze všech okresů. Koordinace jednotlivých jednotek tak bude přesnější, podle ředitele krajského hasičského sboru se například při záplavách nestane, že by hasiči někde chyběli a jinde přebývali.

Centrální operační středisko hasičů Libereckého kraje vzniklo na místě bývalých hasičských garáží v Šumavské ulici v krajském městě. Třípodlažní budova kromě prostor pro operační důstojníky ze všech čtyř okresů skrývá sklady, v přízemí mají hasiči mobilní požární techniku a garáž. Z nové budovy budou přijímat také volání na linku 112. 

Hlavní výhodou sestěhování operačních středisek do jednoho místa má být lepší koordinace. Projeví se to zejména při velkých katastrofách, jako jsou záplavy. „Nyní máme řízení ze čtyř operačních středisek, nové nám umožní sjednotit je do jednoho. Nebude se stávat, že by někde záchranáři chyběli nebo přebývali. Budeme mít přehled,“ vysvětlil ředitel HZS Libereckého kraje Roman Hlinovský. „Umožní rychle a přehledně zvládat i rozsáhlé mimořádné události,“ dodal.

Nová budova HZS Libereckého kraje
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Hasiči, kteří se starají o dění na Liberecku, nové středisko obzvlášť uvítají, protože mohou opustit dosavadní prostory bývalých šaten v montované hale. V nich nebyl možný další rozvoj, především ale nastávaly potíže s technikou kvůli špatnému chlazení v horkých letních měsících. „Každé léto jsme byli na hranici havárie a stávalo se, že nám vypadávaly pomocné agregáty,“ uvedl Roman Hlinovský.

Stavba společného operačního střediska stála 65 milionů korun, dalších 30 milionů bude stát její vybavení. Stavbu zaplatilo generální ředitelství hasičského sboru, technologickou část zaplatí Evropská unie.

Obdobná střediska staví i záchranná služba a policie. Policisté to své otevřou již v únoru, stavba je hotová a dokončují jeho vybavení, záchranka by měla mít nové operační centrum hotové v příštím roce.