Děčín se chce soudit s ÚOHS, chce tendrem zajistit kvalitu stavby

Děčín – Do soudního sporu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěž zřejmě půjde Děčín. ÚOHS zastavil tendr na rozšíření domova pro seniory. Město vyřadilo jednoho z uchazečů, který si však stěžoval – a podle antimonopolního úřadu ho radnice skutečně vyřadila neoprávněně. Děčínské vedení ale trvá na svém, obává se, že by vyřazená firma neodvedla kvalitní práci a chce se proti verdiktu ÚOHS bránit u správního soudu.

Děčín chtěl rozšířit domov pro seniory, aby zlepšil podmínky pro jeho obyvatele – lidé žijí v pokojích i po čtyřech, některé jsou navíc průchozí. Na stavbu si město již dojednalo evropskou dotaci z Regionálního operačního programu Severozápad, ale při výběru dodavatele narazilo na ÚOHS.

Z tendru totiž Děčín vyřadil jednoho z uchazečů společnost MIRAS, která podle něj nesplnila podmínky. „Chtěli jsme, aby firma měla referenci na jednu stavbu kolem 30 milionů korun. Tato firma nám předložila dvě stavby v hodnotě, která přesahovala tu naši požadovanou částku, ale každá byla v jiném místě, každá měla svoje účetnictví, ale byla to jedna veřejná zakázka od jednoho zadavatele,“ vylíčil děčínský primátor František Pelant (ČSSD). Antimonopolní úřad ale došel k opačnému závěru, a tak zrušil část výběrového řízení a nařídil městu znovu posoudit nabídky včetně té původně vyřazené. „Z předloženého osvědčení dodavatele vyplývá splnění požadavku zadavatele na technické kvalifikační předpoklady,“ sdělil předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Radnici se takový závěr vůbec nelíbí. Tvrdí, že ji podmínky mají chránit před nekvalitní prací – jinou možnost města nemají, zákon o veřejných zakázkách jim nařizuje vybrat nejlevnější nabídku. František Pelant poukázal, že firma, kterou ÚOHS nařídil vrátit do tendru, měla z jiných zakázek v republice stížnosti, například na nedodržení termínů. Původní soutěž nakonec vyhrál Viamont, který již v Děčíně postavil knihovnu, s níž je město spokojeno. Petr Rafaj ovšem odmítl, že by se proti nekvalitní práci měla města bránit stanovením podmínek. „Povaha kvalifikačních předpokladů neslouží k tomu, aby se o zakázku ucházela úzká skupina uchazečů, kteří splnili náročná kritéria,“ uvedl.

Spor tak zřejmě skončí u správního soudu. „Ještě máme určitou dobu na to, abychom zkusili podat správní žalobu,“ řekl primátor Pelant. Upozornil, že pokud žalobu nepodá město, chystá se ke stejnému kroku právě Viamont. „Takže by se mohlo stát, že pokud bychom to předali firmě Miras, soud by to zastavil opatřením a my bychom stejně nemohli stavět,“ podotkl primátor.

Kvůli průtahům s řízením ÚOHS a očekávaným soudem ale roste městu jiný problém, který by mohl rozšíření domova důchodců ohrozit. Na stavbu získal Děčín evropskou dotaci z ROP Severozápad. Podmínkou ovšem je, že bude stavba hotová do konce příštího roku. Vyřízení správní žaloby přitom podle Pelanta trvá zhruba 200 dní, společnost Viamont by zakázku dokázala uskutečnit za dalších 14, MIRAS za 12 měsíců.

Děčín se dostal do střetu s ÚOHS (zdroj: ČT24)