Exnáměstek Vaňhové měl s řediteli ROPu ovlivnit dotace za 1,4 miliardy

Ústí nad Labem – Bývalý náměstek někdejší ústecké hejtmanky Pavel Kouda a tři ředitelé Úřadu Regionální rady Severozápad Petr Vráblík, Pavel Markvart a Petr Kušnierz podle žalobce ovlivňovali evropské dotace v celkové hodnotě 1,4 miliardy korun. Z této částky ROP později skutečně rozdělil nejméně 922 milionů. Vyplývá to z textu obžaloby, který má Česká televize k dispozici.

Žaloba na bývalého náměstka: Prosazoval projekty, hrozil vyhazovy

Někdejší mocné Ústeckého kraje viní žaloba z protěžování některých projektů, které se ucházely o evropské dotace, a také potlačování jiných. Každý k tomu měl využívat jiné prostředky. Hejtmanský exnáměstek Kouda podle obžaloby předložil úřednici Ireně Kotlanové – ta v kauze figuruje jako spolupracující obviněná – seznam projektů, u kterých požadoval, aby dotaci získaly. Mezi nimi byla například modernizace lyžařských středisek v Krušných horách, muzeum vývoje a tradic myslivosti v Libouchci nebo integrovaný dopravní systém Mostu a Litvínova. „Své pokyny doplnil pohrůžkou propuštění přesněji neurčených zaměstnanců Úřadu regionální rady ze zaměstnání, čímž závažným způsobem ohrozil objektivnost a nezávislost hodnocení daných projektů a způsobilost proplacení dotačních prostředků,“ uvedl státní zástupce Vladimír Jan.

Již na počátku vyšetřování se objevila informace, že chtěl Pavel Kouda podpořit také propagaci rekultivovaných oblastí na Mostecku. Úředníkům prý posílal seznamy žadatelů s tečkami u projektů, které chtěl podpořit. „Nebudu tyto informace žádným způsobem vyvracet, protože k tomu nemám žádný důvod,“ řekl tehdy státní zástupce Jan Jakovec, který dohlížel na vyšetřování. Tento projekt dotaci nedostal, ale nakonec vznikl díky podpoře Ústeckého kraje. Kvůli propagaci tzv. výsypek ale teď čelí většina členů tehdejšího zastupitelstva Ústeckého kraje trestnímu oznámení za to, že podpořili 24milionový příspěvek na tento projekt. Trestní oznámení podal bývalý krajský předseda KDU-ČSL Leo Steiner (čtěte víc).

Žaloba na ředitele úřadu ROP: Dosazovali své lidi na posuzování žádostí

Někdejší ředitelé úřadu potom podle žalobce zasahovali do rozdělování dotací tím, že přímo dosazovali externí hodnotitele projektů, místo aby je losovali. Posudky jsou přitom při rozhodování o dotacích zásadní. Státní zástupce tvrdí, že například bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz takto ovlivnil složení expertů, kteří hodnotili stavbu hotelu Větruše v Ústí nad Labem nebo Apartmánů 99 v Chomutově.

Žalobu na osm lidí v kauze ROP Severozápad podal státní zástupce v prosinci. Policie předtím rok a půl vyšetřovala dění na dotačním úřadu, nejviditelnější součástí její práce bylo zadržení bývalého náměstka někdejší ústecké hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD) a ředitele ústecko-karlovarského dotačního úřadu Pavla Markvarta. Oba strávili zhruba měsíc a půl ve vazbě. Vyšetřovatelé navíc obvinili další dva bývalé šéfy úřadu Petra Vráblíka a Petra Kušnierze (dnes již odsouzeného na pět let v jiném případu) a k tomu ještě další čtyři lidi. Důvod? Zneužití pravomocí a poškozování zájmů Evropské unie. Některým obžalovaným hrozí až dvanáctileté tresty. (Více zde).

Jednoho z obviněných Petra Kušnierze již soud poslal do vězení, ovšem v jiném případu. Trest pěti let vězení dostal za to, že chtěl po příjemcích dotací desetiprocentní úplatky.

Okolnostmi rozdělování a využívání dotací v regionu soudržnosti Severozápad (tj. Ústeckém a Karlovarském kraji) se zabývalo i ministerstvo financí a Evropská komise. Na základě jejich kontrol byl dotační program dokonce pozastaven. Ministerstva financí a pro místní rozvoj se k trestnímu řízení připojila s nárokem na náhradu škody, u soudu budou požadovat více než 300 milionů korun.