Středočeský kraj zruší infocentrum, lukrativní prostory pronajme

Praha - Středočeský kraj pošle do likvidace akciovou společnost, která měla mít na starosti podporu cestovního ruchu v kraji. S její činností totiž nebyl spokojený. Zrekonstruované prostory v Husově ulici v Praze, kde infocentrum sídlí, chce pronajmout. Opozice záměr kritizuje. Na zrušení turistické služby totiž hejtmanství vyčlenilo deset milionů.

Spíš než do propagace středočeského regionu šly peníze na rekonstrukci historických domů, kde infocentrum sídlí. „Jako a.s. se v řízení cestovního ruchu moc neosvědčila. U některých projektů se ukázalo, že je tam více otazníků než konkrétních výsledků,“ uvedl Zdeněk Štefek (KSČM), radní pro kulturu Středočeského kraje.

Likvidace agentury bude stát kraj 10 milionů

Na likvidaci středočeské turistické a informační služby vyčlenilo hejtmanství 10 milionů. Opozici se částka zdá příliš vysoká. „Když si uvědomíme, že ta organizace má dva zaměstnance, je to klasická a.s., tak se podivujeme nad tím, kam těch 10 milionů půjde,“ říká Jan Skopeček (ODS), opoziční zastupitel, Středočeský kraj. „Ta suma nebude vyčerpána, je počítáno s určitou rezervou pro závazky, které nemusí být všechny známy,“ uvedl Zdeněk Štětina, ředitel středočeského krajského úřadu.

Nájemné prostor by měsíčně stálo 615 tisíc

Agenturu před lety založil ještě hejtman Petr Bendl, jeho nástupce David Rath pro ni zřídil luxusní prostory, které zahrnují i unikátní gotické sklepy. V budově se pak nachází také galerie Gate. Lukrativní prostory v centru Prahy bude chtít Středočeský kraj pronajmout, podle znaleckého posudku vychází měsíční nájemné na 615 tisíc korun. Kdo a jak se bude o propagaci turistických cílů ve středních Čechách starat nadále, zatím není jasné. Kraj čeká na přijetí nového zákona o cestovním ruchu.

Informační služba Středočeského kraje půjde do likvidace (zdroj: ČT24)