Dřevěné hodiny litvínovských učňů budí pozornost

Litvínov – Pořad České televize Toulavá kamera inspiroval žáky Středního odborného učiliště v Litvínově - Hamru k nevšednímu počinu. Pod vedením svého mistra vyrobili stoprocentně dřevěné hodiny. Podivuhodný předmět teď sbírá ocenění po výstavách v celé republice.

Žáky učiliště inspiroval k rozhodnutí vyrobit hodiny ze dřeva před více než rokem jejich mistr. Ten také našel plán na sestrojení hodin. „Nejsme žádní hodináři, proto jsme potřebovali vědět, kolik má být kde na kolečku zoubků a podobné věci. Informace jsme sháněli především na internetu,“ popisuje výchozí situaci učitel odborné výchovy Jaroslav Smeták.   

Nejnáročnější prací bylo vyřezání ozubených kol. Při této činnosti záleží doslova na každé setině milimetru. Tady pomohl počítač a obráběcí stroj. Potom přišla na řadu ruční práce. Té se ujali žáci oboru umělecký truhlář. Znamenalo to pro ně desítky hodiny broušení pilníkem a brusnými papíry. „Všechno se muselo pečlivě dočišťovat, od různých ozubených koleček až po ciferník,“ říká žák učiliště Marek Hulla.

Dřevěné hodiny pohání závaží ze dřeva a natahují se dřevěnou kličkou. Hodiny nemají ani jeden díl z kovu, dokonce i pružina, která drží závaží, je ze dřeva. Chlouba učiliště sklízí jedno ocenění za druhým a škola si pořídila druhý, záložní, stroj. Také proto, že o dřevěné hodiny začíná být zájem. „Pokud by se našel kupec, který by si jich vážil, a my bychom věděli, že se dostanou do dobrých rukou, tak bychom o prodeji mohli přemýšlet,“ přiznává ředitelka SOŠ Litvínov – Hamr Jitka Francírková. A také nevylučuje, že by případná aukce dřevěných hodin mohla přinést učilišti desítky tisíc korun.

Dřevěné hodiny (zdroj: ČT24)