Obce zprůhledňují účetnictví, zavádějí transparentní účty

Brno - Obce začínají ve stále větší míře používat transparentní účty. Jejich podstatou je průhlednost. Kdokoli s přístupem k počítači může vidět, za co radnice utrácí a kolik. Nejnověji, jako vůbec první obec na jižní Moravě, zavedl tento způsob účetnictví Tišnov.

Transparentních účtů jsou v Česku již tisíce. Může se na ně podívat kdokoli a kdykoli. Dosud byly doménou neziskovek a občanských sdružení. Účty, na které je vidět, si teď začaly pořizovat i radnice. Na jižní Moravě je v tomto směru průkopníkem Tišnov. "Transparentní účet je v podstatě klasické internetové bankovnictví, jak ho znají občané v rámci svých účtů. Nyní se můžou podívat na všechny účty města s tím, že vidí veškeré pohyby na účtu -
příchozí platby, odchozí platby, poplatky,„ vysvětluje starosta Tišnova Jan Schneider. “Transparentní účty jsou nepochybně nástrojem, který v kombinaci s dalšími zpřístupněnými údaji, jako třeba o zakázkách, o objednávkách apod., přináší velký pokrok," hodnotí tento krok Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti.

Podle organizací bojujících s korupcí je to dobrý způsob,jak hlídat hospodaření radnice. Radnice transparentní účty teprve objevují. Má už ho třeba Hora sv. Kateřiny, Nové Město na Moravě nebo Čehovice na Prostějovsku. Transparentní účet má také Liberecký kraj. Jeho obyvatelé si možnost nahlížet na účet pochvalují. „Občan si může například zjistit, jak plníme smluvní závazky z pohledu data zaplacení a zda případně nehrozí kraji nějaké sankce,“ informuje finanční náměstek hejtmana Libereckého kraje Marek Pieter.

Účet si může prohlížet kdokoli. A tak vidí, že na konto, v tomto případě Nadace Partnerství, přišla stokoruna od jedné přispěvatelky, pět stovek od jiné nebo třeba dvě stě padesát korun z dárcovských SMS. A taky, že nadace podpořila několik měst a obcí částkami od devíti set do tří tisíc korun. „Tímto opatřením se mimo jiné zvyšuje důvěra dárců. Sami se můžou podívat na to, zda peníze, které poslali, přišly, jaké jsou pohyby na účtu apod.,“ říká ředitel Nadace partnerství Miroslav Kundrata.

Transparentní účty zatím nejsou pro nikoho povinné. I když loni to už vypadalo, že budou povinné pro politické strany. Zákon schválila vláda. Pak ale padla, stejně jako poslanecká sněmovna, a návrh skončil v politických šuplících.

Transparentní účty (zdroj: ČT24)