Čapí žena oslnila porotu Sněhového království

Pustevny - Nejlepší sochou 16. ročníku sochařského sympozia Sněhové království je ledová socha Čapí žena aneb „Babišovo kříž“. Jejím autorem je Petr Fidrich z jihočeského Boršova nad Vltavou, který kromě hodnocení odborné poroty uspěl i mezi samotnými sochaři. Sympozia se jich letos zúčastnilo 19, sedm z nich přijelo z Polska. Soutěž se tradičně konala na Pustevnách v Beskydech.

Letos se kvůli teplému počasí na Pustevnách tvořilo pouze z ledu, sněhové sochy by měli vytvářet školáci za týden. Návštěvníci si v oproti loňskému ročníku rozšířené ledové galerii mohou prohlédnout devět velkých soch. „Na všech pracovali akademičtí sochaři, úroveň je obrovsky vysoká. Porotci se shodli na tom, že kandidátů na vítěze bylo osm. Rýpali jsme se proto v detailech, abychom rozhodli o prvních třech. Všichni by si zasloužili vyhrát,“ uvedl pořadatel akce Miroslav Hrabal.

Vítězná socha porotu oslovila technickým zpracováním, námětem i pěknou figurou. Fidricha, který ve své tvorbě dává zvířatům lidské vlastnosti a naopak, prý inspirovalo ekocentrum u Benešova Čapí hnízdo, které vlastní miliardář a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Pan Babiš má rád čápy. Socha je v podstatě symbolikou moci. Čáp je také na tenkých nožkách, na nichž nese takovouhle obrovskou masu. Není to ale politické. Chtěl jsem to udělat jen k zamyšlení, že to někdy může být problém,“ řekl Fidrich.

Akce i letos přilákala tisíce lidí. „Návštěvnost byla nad očekávání dobrá. Je navíc možné, že některé lidi odradilo to, že chyběly sněhové sochy,“ mínil Hrabal. Příští víkend by je měly na Pustevnách tvořit děti. V dosavadních ročnících bylo vytvořeno přes 180 soch, na jejich tvorbě se podílelo 110 profesionálních výtvarníků z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a Bulharska. Sochy si prohlédlo na 170 tisíc lidí. Letos budou vystaveny do 26. ledna.

Soutěž ledových soch na Pustevnách (zdroj: ČT24)