Lochkovský tunel bude týden zpola neprůjezdný, shořel v něm kamion

Praha – Že budou nejméně týden – ale možná i několik měsíců – postávat v kolonách, se musí připravit řidiči, kteří cestují po jihozápadní části Pražského okruhu. Lochkovský tunel má průjezdnou pouze jednu tunelovou troubu, ve které se jezdí obousměrně. Tu druhou v noci uzavřel požár kamionu. Nehoda se obešla bez zranění, ale kvůli odstraňování následků a kontrole tunelu zůstane tubus ve směru k dálnici D5 uzavřen.

Požár v kamionu, který projížděl Lochkovským tunelem na Pražském okruhu, vypukl kolem půl druhé v noci. „Začalo hořet, řidič kamion zabrzdil, odstavil a byl vyhlášen poplach,“ uvedl velitel hasičů Tomáš Havlík. Dvoučlenná posádka stihla odejít, při požáru tak nebyl nikdo zraněn. Příčinou podle Tomáše Havlíka patrně byla technická závada na kamionu.

Téměř pět hodin po požáru byl Pražský okruh mezi Lahovicemi a Lochkovem zcela uzavřen. Po šesté teprve silničáři otevřeli jeden tubus Lochkovského tunelu (ve směru k dálnici D1), kterým se od půl sedmé jezdí obousměrně. Druhý zůstane kvůli úklidu uzavřen nejméně týden. „Nejprve je nutné očistit zašpinění od kouřového spadu, aby bylo možné dostat se k technologiím, kamerám a dalším systémům,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Současně upozornila, že je otázka, v jakém stavu je po požáru vzduchotechnika. Pokud by bylo nutné vyměnit ventilaci, protáhne se uzavírka až na několik měsíců.

Pro hasiče šlo o jeden z nejvážnějších incidentů od zprovoznění této části okruhu. „Požár v tunelu má nevýhodu, že je limitován prostorem. Bylo tady silné zakouření, takže se zasahovalo v dýchací technice,“ popsal Tomáš Havlík. Přes svou náročnost se zásah obešel bez zranění. Na vozidle však vznikla škoda 1,3 milionu korun. Milionové škody jsou také na tunelu. „Byla poškozena vozovka i technologie uvnitř tunelu,“ uvedla Nina Ledvinová.

Pražský okruh v úseku od Slivence k dálnici D1 je v provozu od září 2010. Jeho využití je povinné pro tranzitní nákladní dopravu, která k Praze přijíždí nebo od ní odjíždí směrem na západ či severozápad. Pro dopravní obsluhu jihozápadního okraje a Prahy a předměstí však okruh nemá valný význam. Kvůli sporům mezi silničáři a obecními úřady, resp. úřady pražských místních částí je uzavřen sjezd z okruhu u Dolních Břežan. Dodnes také nevznikla plánovaná křižovatka v Komořanech.

Jan Bezděk a Kateřina Jirovská o požáru v dálničním tunelu (zdroj: ČT24)