Drahonická věznice je na prodej, lidé se bojí vzniku ubytovny

Drahonice - Věznice v Drahonicích na Lounsku, kterou Vězeňská služba kvůli úbytku vězňů na jaře loňského roku zavřela, je na prodej. Cena přesahuje 27 milionů korun. Sousední obce mají strach, aby v bývalé věznici nevznikla ubytovna pro nepřizpůsobivé. Obec proto narychlo mění územní plán, který by měl jejímu vzniku zabránit.

Amnestie exprezidenta Klause snížila počet místních vězňů z necelých tří set na sto sedmdesát. 30. dubna 2013 věznice definitivně zavřela. „Došlo k dramatickému poklesu vězněných osob, z tohoto důvodu se věznice Drahonice stala pro Vězeňskou službu nepotřebnou,“ uvedla tehdy Hana Löffelmannová, mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby. 

Kvůli obavám z ubytovny obec změní územní plán

Nyní jde celý areál do prodeje. Radní v Lubenci, pod který pozemek areálu patří, mají strach, že bývalou věznici někdo koupí a zprovozní tam ubytovnu pro nepřizpůsobivé. Možnost, že v bývalé věznici vznikne ubytovna nepřizpůsobivých, se nelíbí ani místním. 

Obec ale nemá dost peněz, aby věznici koupila, zbývá jí tak jediná možnost - rychlá změna územního plánu. Z věznice by měla být v budoucnu zóna pro drobnou průmyslovou výrobu. „A hlavně chceme, aby tam nebyla možnost ubytování. Čili to je snad naše jediná velká zbraň,“ říká starosta Lubence Bohumil Peterka (NEZ). Změna územního plánu je těsně před dokončením, jeho definitivní podobu by lubenečtí zastupitelé chtěli schválit nejpozději do tří
měsíců.

Věznice v Drahonicích je na prodej (zdroj: ČT24)