V čele jihočeské ODS zůstává Martin Kuba

České Budějovice - V čele jihočeské ODS zůstává úřadující šéf strany Martin Kuba, v dnešní volbě porazil bývalého poslance Jana Bauera s počtem 48 hlasů ze 74. Oznámil také, že nebude usilovat o žádnou funkci v celostátním vedení strany. Na předsedu strany dnes regionální organizace nominovala Petra Fialu.

Petra Fialu už nominovaly na předsedu strany Královéhradecký, Zlínský, Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj a Kraj Vysočina. „Na místopředsedu strany navrhuje jihočeská ODS Jiřího Pospíšila,“ uvedl místopředseda jihočeských občanských demokratů Tomáš Jirsa. ODS bude vedení strany volit o víkendu na kongresu v Olomouci. Kromě Fialy se o místo předsedy uchází i europoslanec Edvard Kožušník a zřejmě také současná místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Občanští demokraté, dříve nejsilnější vládní strana, skončili v loňských podzimních sněmovních volbách pátí, se ziskem 7,7 procenta hlasů. Místo 53 poslanců z roku 2010 jich nyní mají jen 16 a patří mezi opoziční strany. ODS je bez předsedy od loňského června, kdy na místo rezignoval bývalý premiér Petr Nečas. Politolog, bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a bývalý ministr školství Fiala oznámil svou kandidaturu na předsedu strany začátkem loňského prosince. Za ODS už úspěšně kandidoval v podzimních předčasných parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny.