Jména dlužníků si v Miletíně přečtete na nástěnce či internetu

Miletín - V Miletíně na Jičínsku se může každý jednoduše dozvědět, kdo z obyvatel je dlouhodobým dlužníkem města. Radnice jména notorických neplatičů zveřejňuje na internetu i nástěnkách. Úřad pro ochranu osobních údajů takový postup považuje za nátlakový a v důsledku toho za protizákonný.

Nejvíc obyvatel dluží na nájemném a za svoz odpadu. Pokud někdo opakovaně nereaguje na dopisy s výzvou k zaplacení, toho radnice vyzve veřejně. „Výzvu vyvěšujeme na úřední desku, dáváme ji na internet a rozneseme ji po Miletíně po různých prodejnách,“ říká Miroslav Nosek (nestr.), starosta Miletína. Radnice eviduje asi 30 neplatičů, dluží jí zhruba 100 tisíc korun. Veřejné vymáhání pohledávek se prý osvědčilo. 50 až 60 procent podle starosty následně dluh uhradí.

Se zveřejňováním jmen dlužníků má problém ÚOOÚ

Úřad pro ochranu osobních údajů ale tvrdí, že radnice by takové seznamy zveřejňovat neměla, a to ani v případě, že na nich obyvatelé nejsou přímo označeni za dlužníky. „Zveřejnění je nepochybně nátlakové jednání ze strany obecního úřadu, které z hlediska zákona přípustné není,“ říká Hana Štěpánková, mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů.

„Myslím si, že na hrubý pytel musí být hrubá záplata, jinak se nikdy nikam nehneme,“ dodává starosta. Do sporu s Úřadem pro ochranu osobních údajů se loni dostala i obec Kravaře na Českolipsku. Za zveřejnění jmen mužů podezřelých z přestupků dostala pokutu 30 tisíc korun. Pokutu dosud nezaplatila a brání se u soudu.

Miletín zveřejňuje jména neplatičů (zdroj: ČT24)