Chrudimská nemocnice před krachem – zachránit ji má fúze s dalšími

Chrudim – Ke krachu spěje chrudimská nemocnice. Její vedení žádá zřizovatele – Pardubický kraj – aby zasáhl. Pro krajské radní je stav chrudimské nemocnice dalším argumentem pro sloučení všech pěti krajských nemocnic, které stále poskytují akutní péči. Chtějí je spojit co nejrychleji, aby zabránili nejhoršímu. Opozice je ale stále přesvědčena, že by nemocnice měly zůstat odděleny a tu chrudimskou by kraj měl zachránit jinak – tak jako se to podařilo třeba s pardubickou nemocnicí.

Chrudimská nemocnice je po krk ve finančních problémech. „Insolvence nemocnici hrozí,“ přiznal její ředitel Vladimír Ninger, podle kterého ale nehrozí omezování nebo snižování kvality péče. Chce proto, aby pomohl Pardubický kraj, kterému nemocnice patří.

Hejtman Martin Netolický (ČSSD) upozornil, že v posledních letech měly s penězi problémy všechny krajské nemocnice, ta chrudimská dokonce podruhé – příčinou podle hejtmana je především nízké základní jmění: „Na její obrat, který činí více než 250 milionů korun ročně, má pouze 27milionový základní kapitál.“

Situaci má podle krajského vedení vyřešit spojení pěti krajských nemocnic, které poskytují akutní péči, do jediné společnosti. Do ní kraj vloží 300 milionů korun a bude doufat, že se přestanou pohybovat nad ekonomickou propastí. „Slibujeme si, že dojde ke stabilizaci minimálně po ekonomické stránce,“ podotkl člen představenstev krajských nemocnic Petr Rudzan. Hejtman dodal, že velká společnost bude mít lepší pozici například při jednání s pojišťovnami nebo při nákupech materiálů a vybavení. Fúze má proběhnout co nejdříve – do poloviny roku.

Přesto, že má spojení nemocnic zachránit krachující chrudimský špitál, krajská opozice má k fúzi výhrady – tak jako v minulosti (více zde). „Pouhou fúzí z pěti chudých akciových společností jedna bohatá nevznikne,“ podotkl zastupitel Josef Janeček (ODS). Výhrady se ale netýkají pouze hospodaření budoucí velké nemocniční společnosti, ale i obav z korupce. Se společnostmi zastřešujícími všechny nemocnice mají problémy například Ústecký či Královéhradecký kraj, kde se objevují podezření z předražených nákupů. Pardubické krajské vedení ale ubezpečilo, že na manažery své firmy dohlédne. „Jsem pro, aby manažeři, kteří budou za tyto věci zodpovědní, byli dobře zaplacení, na druhou stranu aby byli podrobeni tvrdému kontrolingu,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

Sám Pardubický kraj má ale příklad, že se s vhodným řízením dokáže z ekonomického infarktu vzpamatovat i samostatná nemocnice. Před třemi lety hrozil bankrot vlajkové lodi regionálního zdravotnictví – pardubické nemocnici. Dnes je podle jejího ředitele Tomáše Gottvalda situace stabilní.

Erik Knajfl o záchraně chrudimské nemocnice (zdroj: ČT24)