K Brandýsu dorazili bobři. Někdo je ale nechce

Křenek (Praha-východ) – Desítky stromů okousaných do kuželů a hráz přes potok nalezli myslivci u Křenku mezi Brandýsem a Kostelcem nad Labem. Z nálezu byli nadšeni – do revíru se jim nastěhovali bobři. Ne všichni však měli z bobrů radost, někdo jim dokonce bagrem zasypal hráz. Podezření padlo na provozovatele nedaleké pískovny, ti však tvrdí, že jim bobři a jejich hráze v práci nevadí. Pokud se podaří nalézt viníka, hrozí mu až desetitisícová pokuta.

U středočeského Křenku žijí nejméně dva bobři, kteří přicestovali po červnové povodni. Až do konce prosince nerušeně žili u hráze, kterou vytvořili. „Lidé z okolí se chodili dívat na bobry a hráze, děti z toho byli nadšené, ale 28. v podvečer bohužel někdo tu hráz zničil,“ přiblížil myslivec Luděk Dejmek.

Za zasypáním bobří hráze hlínou stojí podle myslivce lidé z nedaleké pískovny – v trávě jsou ještě vidět stopy po průjezdu bagru. Vedení pískovny ale tvrdí, že se zničením hráze nemá nic společného. „Z hlediska naší těžby to nemá vliv a nemáme zájem dělat zásahy proti ochraně přírody,“ upozornil zástupce těžební společnosti Miroslav Mužík.

Pokud se ukáže, kdo bobří hráz poškodil, bude to pro pachatele obzvlášť nepříjemné. Místo, kde se bobři usídlili, je totiž součástí evropsky významné lokality, kde platí přísná pravidla ochrany přírody. „Jsou tam finanční saknce v řádu desetitisíců,“ uvedl mluvčí ministerstva prostředí Matyáš Vitík. Dodal, že kdyby bobr zahynul, pokuta by se zdesetinásobila, navíc by pachateli hrozilo trestní stíhání.

Lucie Rosí o bobří hrázi u Křenku (zdroj: ČT24)

Provozovatelé pískovny ovšem zdaleka nejsou jediní, komu by bobři mohli být trnem v oku. Mohutní hlodavci dokáží přehrazením drobných vodních toků zaplavit okolní pozemky, to pak omezuje nejen jejich hospodářské využití, ale může dojít také k ohrožení zdrojů pitné vody. Loni dokonce hrozilo kvůli bobří hrázi zaplavení čistírny odpadních vod v Šumperku. Povodí Moravy nakonec dostalo povolení ke snížení hráze.

V Česku bobrů postupně přibývá, v celé zemi jich už jsou asi tři tisíce. Nejvíce jich je v povodí Moravy a západních Čechách.