Kraj kritizovanou ředitelku duchcovského gymnázia neodvolá

Ústí nad Labem/Duchcov – Přes mohutné protesty a „stávku“ studentů duchcovského gymnázia neodvolá rada Ústeckého kraje ředitelku školy Janu Polákovou. Po jednání se zástupci nespokojených rodičů a studentů to řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Uvedl, že k tomu není zákonný důvod a případné odvolání by zpochybnil soud. Studenti, rodiče i někteří bývalí učitelé tvrdí, že Poláková manažersky nezvládá řízení. Nelíbí se jim také, že propustila některé gymnaziální učitele, které nahradila vyučujícími z průmyslové školy, čím se podle studentů snížila kvalita výuky.

Ačkoli se hejtman Ústeckého kraje sešel se zástupci studentů, kteří před duchcovským gymnáziem pořádali protesty proti ředitelce Janě Polákové, jejich naděje, že by mohlo krajské vedení ředitelku odvolat, pohřbil. Upozornil, že k odvolání ředitelky Polákové není zákonný důvod. „Pokud paní ředitelka nemíní odstoupit, tak ji nikdo odvolat nemůže. Kdyby byla odvolaná a dala by to k soudu, tak na 99 procent vyhraje,“ vysvětlil Oldřich Bubeníček. Přiznal ale, že pokud se znesvářené strany nedohodnou, může to ohrozit další existenci školy. Krajská rada se situací na duchcovském gymnáziu bude zabývat ve středu.

Kromě hejtmana jednali studenti a jejich rodiče také s kritizovanou ředitelkou. Dohodli se, že vypíše výběrové řízení na statutárního zástupce ředitele, který by byl z řad gymnaziálních profesorů. Studenti oznámili, že ukončí protesty a vrátí se do lavic.

Studentům se nelíbí některá rozhodnutí Jany Polákové – po sloučení gymnázia s průmyslovou školou propustila některé gymnaziální učitele a nahradila je vyučujícími z druhé školy. Podle studentů tím utrpěla kvalita výuky. „Nevíme, jak se máme na druhý den připravit do školy – jestli hodina bude, nebo nebude. Nevíme, který učitel nás bude učit další den,“ popsal student duchcovského gymnázia Jan Bobysud.

Poměry na spojené střední škole kritizují kromě studentů a jejich rodičů i ti, kteří myšlenku sloučení gymnázia a průmyslovky prosazovali. „Současné vedení dělá všechno pro to, aby znechutilo práci sboru,“ řekla bývalá ředitelka gymnázia Marie Sachetová, která sloučení obou škol iniciovala.

Podle údajů krajského úřadu se gymnázium potýká s nedostatkem studentů. Ve čtyřletém studiu má pouze 51 studentů, v osmiletém 187 žáků. Budoucnost školy podle Bubeníčka závisí na tom, kolik se na ni přihlásí nových studentů. „Dětí je už takhle málo, je tam výjimka pro to, aby škola mohla fungovat. Měli by se pokusit přijmout minimálně tolik dětí, kolik jich bude letos maturovat,“ vysvětlil Bubeníček, který zároveň odmítl požadavek duchcovské radnice na rozdělení škol.

Jan Stuchlík o ukončení studentských protestů (zdroj: ČT24)