Dukovanská elektrárna bude mít trpasličí chladicí věže

Dukovany (Třebíčsko) – Jaderná elektrárna Dukovany dostane nové chladicí věže s ventilátory. Oproti kolosům, podle nichž lze elektrárnu rozpoznat zdaleka, budou mnohem menší, zato však lépe odolají případnému zemětřesení i extrémnímu počasí. Nedostatečnost starých věží odhalily zátěžové testy, které proběhly v zemích EU po katastrofě ve Fukušimě.

Dukovanská elektrárna chce během roku 2014 provést množství úprav, kterými se přiblíží bezpečnostním požadavkům EU. „Tyto věci by měly stát v letošním a v příštím roce v řádu jednotky miliard,“ uvedl ředitel elektrárny Jaroslav Jakub. Začne i nejrozsáhlejší projekt – stavba nových chladicích věží. Oproti dosavadním mohutným 125metrovým stavbám budou mnohem méně výrazné – budou pouze sedmnáctimetrové. Díky tomu ale lépe odolají například velmi silnému větru. Hlavní práce by měly být hotovy v příštím roce, aby první blok elektrárny mohl fungovat dalších deset let.

Kromě chladicích věží kritizoval bezpečnostní audit i další prvky dukovanské elektrárny. Energetici například musí zvýšit počet havarijních napájecích čerpadel. „Čerpadlo je určeno k dodávce vody do parogenerátoru, parogenerátory pak chladí reaktor,“ přiblížil mluvčí elektrárny Petr Spilka. Jejich počet se tak zvýší z osmi na dvanáct. Během letoška přibudou také dva dieselové generátory, jichž je teď v elektrárně 12. Elektrárna také potřebuje zesílit stropy provozů, v nichž jsou strojovny a reaktory. Je to potřeba nejenom pro případ zemětřesení, ale i pro mnohem pravděpodobnější evantualitu, že na rovné střechy napadne mimořádné množství sněhu.

Radovan Daněk o zabezpečení JE Dukovany (zdroj: ČT24)

Na zlepšení bezpečnosti pracuje ČEZ již dva roky, zatím má hotovou asi pětinu. „Je potřeba si uvědomit, že řada věcí je stavebních a my jsme firma, která podléhá veřejným výběrovým řízením,“ podotkl Petr Spilka. Mezi dokončené úpravy patří zvýšení vstupů do kanálů s kabely, které by tak měly být odolné proti záplavám. Od loňska probíhají práce na ukotvování důležitých provozních budov, aby byly odolnější proti zemětřesení. Řada přístupových chodeb v elektrárně byla opatřena mobilními protipovodňovými zábranami, energetici také připravili vedení pro nouzové telefonní spojení, které by v případě havárie bylo možné obnovit pomocí armádních kabelů i přes satelit.

Po dokončení všech bezpečnostních prvků bude dukovanská elektrárna podle Spilky připravena i na extrémy, jejichž pravděpodobnost výskytu je jednou za 10 tisíc let. Důležité stavby odolají třídennímu čtyřicetistupňovému mrazu stejně jako čtyřicetistupňovým horkům, díky novým chladicím věžím nehavaruje elektrárna ani při rychlosti větru nad 230 km/h, kdy by se mohly zřítit dosavadní mohutné chladicí věže. Stavby v elektrárně také odolají zemětřesení o síle šesti stupňů Richterovy škály.

Jaderná elektrárna Dukovany
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK