Kvůli lihu i ovlivňování svědků obvinila policie 15 lidí, zatím pokračují výslechy

Olomouc/Zlín – Dvě části má vyšetřování, kvůli kterému policie v úterý zadržela a obvinila patnáct lidí na několika místech Moravy. Souvisí přitom s nálezy nezdaněného lihu, ale také s údajnou snahou ovlivňovat svědky a uplácet orgány činné v trestním řízení v jiné lihové kauze. Policie zadržela například jednatele Likérky Drak a manželku údajné hlavy „lihové mafie“ Radka Březiny. Všechny obviněné policie zatím vyslýchá, potom se bude rozhodovat o případné vazbě.

Policejní vyšetřování, které prozatím vyvrcholilo úterním zásahem na 30 místech a obviněním patnácti lidí, se rozvětvilo do dvou směrů. Týká se jednak daňových úniků při dovozu asi milionu litrů lihu, ale také ovlivňování svědků a údajného uplácení v dalším případu úniků, který již míří k soudu.

Státní zástupce Šereda ovšem nechtěl říct, koho policie kvůli nezdaněnému lihu stíhá. Podle informací České televize viní policie z daňových úniků jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu či Tomáše Březinu (bratra Radka Březiny). Stíhání kvůli uplácení orgánů činných v trestním řízení a ovlivňování svědků policie se potom týká bývalého šéfa společnosti Morávia-Chem Radovana Dalajky i manželky Radka Březiny. Policie se zajímá také o Březinovy advokáty, které podezírá, že předávali informace, jež posílal Březina svým spolupracovníkům na svobodě.

Radek Březina, který měl údajně stát uprostřed obchodu s nezdaněným lihem – ze kterého ovšem vzešla i tragická metanolová aféra – byl obviněn již mnohem dříve a je ve vazbě. Spolu se svým bratrem Tomášem a dalším mužem jsou obžalováni za další více než půlmiliardový daňový únik při prodeji lihu. Hrozí jim až deset let vězení. Z vazby ovšem přicházely od Březiny instrukce jeho spolupracovníkům, kteří se měli pokusit ovlivnit svědky, policisty či státní zástupce. Reportáž o tom, jak Březina dirigoval z vazby uplácení, si můžete pustit zde

Monika Bezuchová o obvinění kvůli nezdaněnému lihu (zdroj: ČT24)

Jak bude pokračovat vyšetřování daňových úniků při dovozu asi milionů litrů lihu, se podle státního zástupce Šeredy rozhodne v noci, až skončí výslechy obviněných. Po dokončení výslechů může žalobce navrhnout soudu případné uvalení vazby na obviněné.

Na případu pracují policisté z Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu společně s protikorupční policií. Bližší informace k případu zveřejní policie v pátek.

Jak celá aféra začala

Obrovské množství nezdaněného lihu odkrývali policisté v loňském a předloňském roce na řadě míst republiky v souvislosti s metylalkoholovou aférou. Dnešní zásah souvisí se zadržením zhruba milionu litrů nezdaněného alkoholu, který policisté objevili loni v květnu v nádržích zabetonovaných pod zemí v Ostravě, Hrobicích na Zlínsku a v Háji u Duchcova na Teplicku. Daňový únik spočítali zhruba na 300 milionů korun.

Lihové zásoby kriminalisté našli například v areálu bývalé ostravské Likérky Daněk, všechny objekty ale byly využívány firmou Morávia-Chem. V Háji policisté objevili šest nádrží, v nichž bylo přes 300 000 litrů lihu, v Hrobicích dvě nádrže s 200 000 litry tekutiny a v Ostravě pak půl milionu litrů nezdaněného lihu v osmi cisternách. Společnost Morávia-Chem z Hrobic ale tehdy odmítla, že by jí líh patřil. Prý o podzemních skladech nevěděla.