Od českolipské teplárny se odpojilo 1700 bytů, „trest“ dopadl na zbytek města

Česká Lípa – Obyvatelé Jablonce nad Nisou se mohou radovat – už nemají nejdražší teplo na severu Čech. Nemilé prvenství převzala Česká Lípa, jejíž teplárenská společnost letos výrazně zdražila. Za gigajoule zaplatí zákazníci českolipké teplárny 712 korun – tedy více než o sto korun více, než je celorepublikový průměr. Teplárna zdůvodnila zdražení úbytkem odběratelů, od centrálního vytápění se totiž odpojilo celé jedno sídliště.

Teplo z českolipské teplárny přestalo odebírat 1 700 bytů na sídlišti Sever. Majitel panelových domů se rozhodl vytvořit v nich plynové kotelny – lidé v nich prý oproti nabídce od teplárny ušetří 200 korun za gigajoule. „Nový způsob se nám osvědčil. První domy již mají za sebou zkušební provoz v délce šesti měsíců. Žádné problémy se nevyskytly,“ zdůraznil technický ředitel společnosti CPI Byty Luděk Zelenka.

Vedení teplárny rozhodnutí přejít na domovní kotle kritizuje, je podle něj nekoncepční a obyvatelé budou mít s kotelnami problémy. „Na sídlišti Sever vzniklo zrhuba 50 nových zdrojů znečistění, které mohou v budoucnu výrazně zhoršit kvalitu životního prostředí na tomto sídlišti,“ varoval mluvčí Českolipské teplárenské Lukáš Jankovský. „Trest“ za odpojení severního sídliště, tedy asi šestiny odběratelů, od centrálního vytápění ovšem dopadl na zbytek zákazníků teplárny. Teplo výrazně zdražilo, lidé tak zaplatí o stovky korun více.

Teplárna ale zdražením paradoxně nemusí dosáhnout zvýšení příjmů, lidé totiž reagovali omezením topení. „Máme to tady úplně vypnuté,“ popsala šetrné používání ústředního topení obyvatelka České Lípy Eva Razáková.

Kromě teplárny samotné se lidé také zlobí na českolipskou radnici. Ta totiž do cen tepla nemůže mluvit, protože většinu akcií teplárny prodala: V roce 2007 ještě městu patřilo 65 procent akcií, dnes už jenom pět. Kritici tehdy upozorňovali, že město se zároveň zbavuje vlivu na cenu tepla a teplárna také od té doby opakovaně zdražovala. Město si ale i teď za rozhodnutím stojí. „Smluvně jsme zavázali většinového podílníka Českolipskou teplárenskou na modernizaci sítě, kde budou minimální úniky. Určitě by nemělo docházet k dalšímu nárůstu,“ podotkla starostka Hana Moudrá (ODS). Českolipský stavební úřad neobdržel po zdražení žádnou další žádost o odpojení od teplárny. Podle radnice je to signál, že se situace stabilizuje.

Problém s drahým teplem trápil léta také Jablonec nad Nisou. Sešlo se hned několik faktorů, které k vysoké ceně přispěly, hlavním ale byl špatný stav potrubí. Situace se změnila poté, co město odkoupilo zpět většinový podíl v teplárenské společnosti a rozhodlo o snížení cen.

Lucie Pokorná o zdražení tepla v České Lípě (zdroj: ČT24)