Budějovické letiště nedostalo peníze od města, nahradí je kraj

České Budějovice – Jihočeský kraj odvrátil krach českobudějovického letiště. To se ocitlo ve finančních problémech, když budějovické zastupitelstvo v prosinci zamítlo šestnáctimilionovou dotaci na jeho provoz. Peníze nakonec poskytne kraj, který letiště vlastní spolu s městem. Městské zastupitelstvo bude o podpoře letiště znovu jednat, vedení letiště očekává, že tentokrát již provoz podpoří.

Od roku 2006 oba vlastníci budějovického letiště přispívají stejnou měrou na jeho provoz. Loni v prosinci se ale spolupráce zadrhla, město příspěvek na další rok zamítlo. Hrozilo proto, že společnost Jihočeské letiště České Budějovice skončí v úpadku. Před tím ho zachránil mimořádný příspěvek od kraje. Poslal naráz tři měsíční splátky s tím, že se později s městem vyrovná. „Vyčkáváme nyní na stanovisko města, doufám, že se ke svému letitému závazku i letos přihlásí a bude moci dojít k dalšímu rozvoji společnosti, ale i letiště,“ uvedl hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Budějovický primátor Juraj Thoma (OPB) zdůvodnil prosincové zamítnutí příspěvku tím, že se správcům nedaří letiště oživit, a odkládáním investic. Členové dozorčí rady zastupující město ale na dnešním jednání informovali, že zastupitelstvo Českých Budějovic se bude provozní dotací pro letiště znovu zabývat 20. února. Tentokrát by podle člena dozorčí rady Viléma Čekajle (OPB) měla být schválená. Hejtman Zimola upozornil, že kromě peněz na provoz kraj nadále posílá příspěvky na rozvoj letiště a hledá strategického partnera, který by kraji mohl investičně ulevit. „Ze strany Jihočeského kraje je poměrně jasná linka, že chceme z Českých Budějovic udělat významný letecký přístav a očekáváme, že i město se k tomu postaví čelem,“ uzavřel.

Na společné podpoře financování letiště, jež se rozkládá na ploše téměř 300 hektarů, se kraj a město dohodly v roce 2006, kdy letiště opustila armáda. Rekonstrukce začala v roce 2009. V areálu je na 120 budov, část z nich je využita pro potřeby letiště, část se pronajímá. Letiště je zatím soběstačné z necelých 30 procent.

Aleš Hazuka o penězích na jihočeské letiště (zdroj: ČT24)