Příbram má špičkovou oční kliniku, podobná je nejblíže v Mnichově

Příbram – Kdo chce ve střední Evropě najít špičkovou oční kliniku, může zamířit buď do Mnichova, anebo do Příbrami. Příbramská nemocnice otevřela nové oční centrum s nejmodernějšími přístroji a technologií, která propojuje ambulance s operačními sály a digitálními přístroji. Lékaři díky němu dokáží u pacientů rychleji a přesněji odhalit zdravotní problémy. Zkrátí se i léčba.

Pavel Pavlas o novém očním oddělení v Příbrami (zdroj: ČT24)

Na očním oddělení v Příbrami zvoní telefon i stopadesátkrát za den. Na vyšetření se pacienti objednávají z celé země, ale i ze Švýcarska, Rakouska nebo Německa. Všichni přijíždějí za špičkovou technikou. Díky propojení jednotlivých vyšetřoven je práce lékařů rychlejší a pro ně i pacienty pohodlnější. „Pacient nemusí přebíhat z jedné vyšetřovny do druhé, nemusí lítat na různé kliniky. Úspora pro pacienta je obrovská,“ zdůraznil primář očního oddělení Michal Bodnár.

Klíčový je speciální zobrazovací program, který spojuje téměř 40 počítačů a lékařských přístrojů. Usnadňuje lékařům vyšetření a umožňuje přesněji operovat. „Přes internet umožňuje komunikaci s dalšími pracovišti, kam máme možnost data přenášet,“ doplnil primář Bodnár.

Nové oční oddělení sídlí v rekonstruovaném křídle D1 příbramské nemocnice. Kromě očního oddělení v něm sídlí také gastroenterologické centrum, urologická ambulance a CT. Rekonstrukce celého křídla stála 200 milionů korun, za vybavení pro oční oddělení zaplatila nemocnice 41 milionů.