České hory jsou zelené a neochladí se ani o víkendu

Praha - Bude to jedna z nejhorších sezon za posledních deset let, shodují se lyžaři i provozovatelé skiareálů. „Aby plošně v podstatě nemrzlo a významná část lyžařských středisek ani nespustila provoz, protože se jim nepodařilo zasněžit sjezdovky, takovou zimu opravdu posledních deset let nepamatujeme,“ uvedl šéf Svazu provozovatelů lanovek a vleků Jakub Juračka. Přestože za poslední dva dny alespoň trošku nasněžilo, prognóza stále není příznivá. V noci sice teploty klesají k minus jednomu stupni, vlekaři ale k umělému zasněžování potřebují až minus tři stupně.

Spousta vlekařů teď nepokryje ani náklady. Celodenní provoz velkého areálu vyjde na zhruba osmdesát tisíc korun. A výdělky nejsou ani třetinové. Problémy už mají i někteří hoteliéři. Kvůli nedostatku sněhu už některá střediska odřekla i termíny plánovaných akcí. Jiné naopak přesunula do druhé poloviny února.

Podmínky pro lyžaře v hradeckém kraji zlepšil technický sníh

Podmínky pro lyžování ve velkých lyžařských areálech v Královéhradeckém kraji se díky ochlazení a technickému sněhu postupně zlepšují. Například SkiResort Černá hora - Pec spustí od pátku opět provoz na sjezdovce Protěž, v Janských Lázních i v Peci bude od pátku opět v provozu večerní lyžování.

Sněhová děla chrlí technický sníh také ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku. „Od včerejšího dne se podmínky pro zasněžování výrazně zlepšily, zasněžujeme zejména modrou sjezdovku a Hromovku ve Svatém Petru a na Medvědíně intenzivně zasněžujeme na červené sjezdovce, která již nabízí dobré sněhové podmínky,“ řekl Jiří Kolín ze skiareálu.

Ochlazení umožnilo zasněžování také v Říčkách v Orlických horách. „Systém zasněžování byl v provozu po celou noc a přinesl pět centimetrů nového sněhu. S výrobou technického sněhu budeme pokračovat i v průběhu dne, pokud nám to klimatické podmínky dovolí,“ uvedli na svém webu vlekaři v Říčkách v Orlických horách, kde je v provozu červená sjezdovka.

Podmínky pro lyžování v Libereckém kraji se zlepšily jen mírně

Podmínky pro lyžování v Libereckém kraji se zlepšily jen mírně. Na sjezdovkách je nyní do 40 centimetrů sněhu. Areály jsou v provozu stále jen částečně nebo jsou uzavřené. Další sjezdovku možná na víkend zprovozní Harrachov, kde jsou zřejmě nejlepší podmínky k lyžování v kraji. Nejisté je spuštění Ještědu a příliš se nedá lyžovat ani v Rokytnici nad Jizerou, která je největším střediskem kraje. Podle provozovatelů nasněžilo od začátku týdne do pěti centimetrů a počasí příliš nepřálo ani umělému zasněžování. A výhled pro nejbližší dny není optimistický.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

V Krušných horách jezdí Klínovec i Neklid

Lyžařské podmínky v areálech v Karlovarském kraji se díky sněžení zlepšily. Ale jen ve vyšších polohách, kde noční mrazy umožňují spustit umělé zasněžování. V nižších polohách sníh stále chybí a velmi omezené podmínky jsou i pro běžecké lyžování.

Nejlepší podmínky pro lyžování má díky své poloze a zásobám umělého sněhu z počátku sezony Klínovec. „Noční mráz nám opět umožnil spustit zasněžování. Na sjezdovkách leží zhruba 40 až 60 cm sněhu. Čekací doby u lanovek jsou nulové,“ informují provozovatelé areálu. Upraveny jsou sjezdovky Dámská, Pařezovka, Přemostěná a Slalomák a v provozu jsou lanové dráhy CineStar Express, Dámská a SUZUKI.

Skiareál Klínovec
Zdroj: ČT24/Skiareál Klínovec

Ochlazení pomohlo i areálu Neklid na Božím Daru. „Pokud nynější trend počasí vydrží, počítáme s obnovením provozu skiareálu v pátek. V provozu bude sedačková lanovka s přilehlou sjezdovkou Moser a vlek a sjezdovka Za Prahou. Díky přírodnímu sněhu, který napadl v minulých dnech, je tedy Neklid pohodlně přístupný z Božího Daru,“ informoval mluvčí areálu Filip Majkus. Dokonce i ve snowparku bude připraveno několik překážek. Jezdí se s 20procentní slevou. Na Božím Daru jsou sjízdné i některé běžecké tratě, ale nejsou upravované.

Na Šumavě připadlo jen pár centimetrů

Pár centimetrů sněhu připadlo na Šumavě, na Špičáku leží asi 35 centimetrů a lyžuje se na dvou sjezdovkách. O víkendu nabídne i večerní lyžování. Nejvíce kilometrů sjezdovek ze šumavských areálů nabízí Lipno - téměř šest kilometrů. Dobré podmínky hlásí i Kvilda, Zadov nebo Horní Vltavice. Několik menších areálů na Šumavě ale v provozu stále není, špatný je i stav běžeckých tratí.

Většina středisek v Ústeckém kraji zatím nezahájí provoz

Většina lyžařských areálů v Ústeckém kraji ani přes ochlazení z posledních dnů a mírné sněžení zatím nezahájí provoz. V níže položených střediscích Krušných hor sice napadlo pět až deset centimetrů sněhu, teploty ale provozovatelům neumožňují naplno spustit umělé zasněžování. Vleky zatím stojí v Klínech na Mostecku, provoz nezahájí ani Sport Centrum Bouřňák.

Lyžování
Zdroj: Pavel Kosek/ISIFA

Provozovatelé lyžařských areálů v Beskydech čekají na ochlazení

Provozovatelé lyžařských středisek v Beskydech stále čekají na ochlazení. Přestože některé areály v týdnu zasněžovaly, podmínky stále nejsou ideální a podle předpovědi počasí se zatím výrazné ochlazení nečeká. „V tomto týdnu jsme zasněžovali alespoň částečně. Bylo to vždy ale při hraničních teplotách kolem minus dvou až tří stupňů,“ řekl dnes vedoucí areálu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula.

V Jeseníkách provozovatelé středisek nadále bojují s přírodou

Provozovatelé lyžařských středisek v Jeseníkách nadále bojují s přírodou. Během týdne se mnozí díky poklesu teplot snažili sjezdovky zasněžit, příliš nového sněhu se však na svazích neobjevilo. Areál po odmlce otevřeli provozovatelé v Petříkově a v Přemyslově na Šumpersku. Lyžovat se dá například v Koutech, na Kopřivné v Malé Morávce či v Branné. Nejlepší podmínky jsou na nejvýše položeném středisku na Ovčárně, kde udávají na svazích až 70 centimetrů sněhu. Běžkaři se mohou vydat jen na část běžeckých tratí.

Téma Událostí: Vleky v Česku stojí, lyžaři míří za hranice (zdroj: ČT24)

Ruku v ruce s narůstajícím počtem uzavřených sjezdovek v Česku se zvedá zájem o lyžování v Alpách. Dlouhodobě nejoblíbenější je Rakousko, hned za ním Itálie. Tuto sezonu se na třetí místo dostala Francie, která předběhla Slovensko - právě proto, že ani tam nejsou sněhové podmínky ideální. Jezdí se také do Švýcarska, které je ale pro Čechy přeci jen dražší. Zájem o zahraniční lyžařské zájezdy na období jarních prázdnin je letos tak vysoký, že některé destinace jsou již zcela vyprodány. V letošní sezoně Češi kvůli nedostatku sněhu začali hledat i další destinace, zamířili tak i na místa, kam obvykle nejezdí - do Švédska, Norska, na sever Ameriky, do Slovinska nebo do Andorry.

Vydáno pod