Policie obvinila starostu Krásna kvůli soutěži na opravu školy

Krásno - Policisté obvinili starostu Krásna na Sokolovsku Miroslava Kirejeva (nez.) z porušení povinností při správě cizího majetku. Údajně při výběrovém řízení na projekt výstavby školky zvýhodnil firmu, která nenabídla nejnižší cenu. Ve středu přitom policisté obvinili i bývalou starostku Lenku Sidorjakovou ze zneužití pravomoci úřední osoby, z porušení povinnosti při správě cizího majetku, z podvodu a z přijetí úplatku. Ta zase podle nich upřednostňovala při zakázkách pro obec konkrétní firmu.

„Starosta měl vědomě a nevýhodně uzavřít smlouvu o díle při veřejné soutěži na projekční práce výstavby místní mateřské školy se společností, která se ve výběrovém řízení umístila na třetím až čtvrtém místě. A to i přesto, že si měl být starosta vědom toho, že jediným kritériem soutěže byla cena projektové dokumentace,“ uvedla krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Podle vyšetřování policie tím poškodil soutěžitele, který veřejnou soutěž vyhrál s nejnižší cenou. Město tak poškodil o 87 000 korun. V případě prokázání viny tak hrozí obviněnému muži až pětiletý trest odnětí svobody.

Podle kriminalistů byly zakázky, které platila radnice, předražené i za bývalé starostky. Šlo například o rekonstrukci topení na radnici, která stála necelý milion, výměnu topení ve školce za 325 tisíc a nové topení v obecní hospodě za 300 tisíc.

Bývalá starostka obvinění odmítá s tím, že o všech zakázkách rozhodlo zastupitelstvo. „Tvrzení je to účelové, absurdní, ve dvou případech byl havarijní stav, takže se to řešilo okamžitě, protože nám odešlo topení v mateřské škole,“ uvedla Lenka Sidorjaková (nez.).

Policie obvinila starostu Krásna kvůli soutěži na opravu školy (zdroj: ČT24)