Hrad Rychmburk bude klientům domova sloužit v novém

Pardubice - Na hradě Rychmburk v Pardubickém kraji začala dlouho očekávaná oprava střechy. Kulturní památka je sídlem domova pro duševně nemocné. Koncem roku 2011 se na hradě zřítil strop a zranil dva lidi. Od té doby kraj sháněl peníze na opravy a část klientů se musela odstěhovat.

Části stropu spadly v prosinci 2011 přímo v pokoji ubytovaných klientů. Nečekaná událost na dlouho poznamenala provoz domova pro duševně nemocné. „Museli jsme po havárii bezprostředně vyklidit celé patro,“ uvedla ředitelka domova na hradě Rychmburk Marie Zelenková.

Někteří klienti se museli odstěhovat do jiných sociálních ústavů, devět zaměstnanců přišlo o práci. Kraj sháněl peníze na opravy. Na hradě se opravují stropy, části krovů a vyměňuje se střešní krytina. Celkové výdaje na opravu přijdou na jedenáct milionů korun.

Opravy se musejí přizpůsobit kriticky ohroženému vrápenci malému. Právě na Rychmburku je největší východočeská kolonie těchto netopýrů. „V období od dubna do konce července musí dojít k přerušení stavebních prací, protože právě v tuto dobu jsou netopýři nejcitlivější na jakékoli vyrušování,“ upozornil zoolog Vladimír Lemberk.

Hrad zůstane i po opravách sídlem domova pro duševně nemocné. Navzdory původním úvahám, že je provoz příliš drahý a možná by bylo lepší památku opustit. „Nakonec to řešila rada Pardubického kraje a rozhodla, že i nadále se bude pokračovat v poskytování sociální služby na hradě,“ řekla vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu Helena Zahálková. Do opravených a bezpečnějších pokojů se klienti nastěhují příští rok.

Hrad Rychmburk bude klientům domova sloužit v novém (zdroj: ČT24)