V Plané nad Lužnicí se staví přivaděč. Už půl roku citelně chybí

Planá nad Lužnicí – I když se kolem Plané nad Lužnicí již půl roku jezdí po dálnici, město je stále plné aut. U Plané totiž chybí přivaděč k D3. Kraj sice jeho stavbu připravuje už dva roky, ale musel překonat dva velké problémy – zdržel se výkup pozemků a hlavně se nedařilo sehnat peníze. Práce tak začaly až na konci loňského roku, kdy už měl být přivaděč dávno hotový. Jezdit se po něm nakonec začne až v létě – rok po zprovoznění dálnice.

Zatím každé auto, které směřuje z Plané nad Lužnicí na dálnici D3, musí projet městem. Nepříjemné je to pro obyvatele, kterým jezdí auta pod okny, i pro řidiče, na které čeká několik křižovatek a ostrých zatáček. Obzvlášť kritická je křižovatka Průmyslové a Chýnovské ulice, kam by se auta po otevření slibovaného přivaděče vůbec neměla dostat. „Jede tam všechno a tam se to kloubí – sjezd z dálnice, těsně vedle je autobusová zastávka, výjezd z obytné zóny,“ shrnul starosta Plané Jiří Šimánek.

Přivěděč měl stát již dávno, ve skutečnosti ale teprve začala jeho stavba. Jihočeský kraj, který za ni zodpovídá, totiž narazil na velké obtíže při přípravě. Nejprve se nedařilo vykoupit pozemky – majitelé požadovali větší cenu, než kraj mohl zaplatit. Radnice proto schodek vyrovnala z rozpočtu. Radnice nakonec chybějící částku poskytla ze svého rozpočtu, tím ale otálení neskončilo. Druhý problém, který stavbu zdržel, nastal v souvislosti s jejím financováním – kraj musel dvakrát žádat o dotaci. Její příslib sice dostal hned napoprvé, ale protože nestihl získat pravomocné stavební povolení, zase o ni přišel. „Správní řízení k vydání stavebního povolení nestihlo proběhnout včas, což je podmínka,“ upozornila Andrea Tetourová z krajského dopravního odboru.

Přivaděč dlouhý 800 metrů měl původně stát 96 milionů korun. Soutěž cenu srazila na polovinu a 85 procent pokryje evropská dotace. Bezpečné a přímé cesty na dálnici se ale řidiči dočkají až v červnu.

Kristina Vrkočová o dálničním přivaděči v Plané n. L. (zdroj: ČT24)