Smrtící chorobu souseda chtějí Vroutečtí zpomalit sbírkou

Vroutek (Lounsko) – Na zpomalení Lou Gehrigovy choroby, která postihla jednoho z obyvatel obce, uspořádala radnice Vroutku u Podbořan veřejnou sbírku. Chce dát dohromady 150 tisíc korun. Jedinou nadějí pro nemocného Pavla Nivnického totiž je léčba kmenovými buňkami – na tu ale zdravotní pojišťovny nepřispívají.

Petr Baraňák o sbírce na léčbu Lou Gehrigovy choroby (zdroj: ČT24)

Lou Gehrigova nemoc neboli amyotrofická laterální skleróza napadá asi dva lidi ze sta tisíc. Způsobuje rychlé ochabení svalů a postupnou paralýzu celého těla. Pavel Nivnický, kterého napadla loni v květnu, tak má dnes problém například ovládat mobilní telefon. Každý pohyb je pro nemocné náročný a vyčerpávající. Vyhlídku na zlepšení přitom nemají. „Je nevyléčitelná a vždy končí fatálně,“ charakterizoval Lou Gehrigovu nemoc přednosta neurologického oddělení chomutovské nemocnice Jiří Neumann.

Existuje ale možnost, jak nemocným ulehčit a postup choroby zpomalit – léčba kmenovými buňkami. „Mohly by pozastavit a zmírnit průběh nemoci,“ připustil Jiří Neumann. Na ni však v rozpočtech zdravotních pojišťoven není místo, a tak musí nemocný muž sám zaplatit 150 tisíc korun. V tom mu ale pomáhá vroutecká radnice, která zřídila sbírku – v kanceláři obecního úřadu je zapečetěná pokladna, existuje také speciální účet, kam je možné přispět. Podle starosty Jaromíra Kubelky se zatím sešlo asi deset tisíc. Sbírka potrvá do června, aby mohla léčba co nejdříve začít.

Číslo účtu sbírky na léčbu Lou Gehrigovy choroby:

107-6458760287/0100