V úctyhodných 16 letech nás opustila lvice Elsa

Liberec - Ve věku šestnácti let uhynula v liberecké zoo lvice Elsa. Ta se nechvalně proslavila před čtyřmi lety, kdy s partnerem Sultánem pronikla do venkovní expozice bílých tygrů a zabila tygřici. Zahradě už tak ze lvího chovu zbývá právě jen starý lev Sultán a vedení tudíž bude muset řešit další využití pavilonu šelem. Nezpochybnitelná je v něm jen pozice bílých tygrů, kteří patří mezi největší lákadla zahrady.

Skon lvice se podle mluvčího zoo Ivana Langra dal očekávat. „Šestnáct let je na velkou kočku věk velmi úctyhodný, takže odchod nebyl nijak velkým překvapením,“ konstatoval. 

S ohledem na stáří posledního libereckého lva, devatenáctiletého Sultána, musí zoo už nyní přemýšlet nad dalším využitím pavilonu šelem. „Postupně se krystalizují asi dvě varianty - ponechat skladbu zvířat zhruba ve stejném složení jako dosud, nebo vsadit kromě bílých tygrů na menší kočky a pavilon v tomto směru zpestřit,“ řekl mluvčí. Už nyní podle něj tráví ve vnitřních ubikacích zimní období krásný levhart obláčkový a kdysi to byl například i černý levhart.

Elsa se Sultánem na sebe upozornili na konci roku 2009, kdy si při vypouštění šelem z ubikací sami otevřeli bezpečnostní spouštěcí dvířka a pronikli do venkovní expozice. Tam pak zabili tygřici Isabellu, zakládající matku chovu bílých tygrů v Liberci. Oba lvi pocházejí z dánské zoo Givskud, odkud do Liberce dorazili v roce 2001. Potomky neměli. „Byli kříženci, takže jejich množení nebylo žádoucí,“ připomněl mluvčí.

V úterý libereckou zoologickou zahradu opustila mláďata bílých tygrů Sambur a Gaia. Koťata odcestovala do soukromé zoo na Ukrajině, aby uvolnila místo případným dalším sourozencům. Chovatelé se chtějí o další odchov pokusit ještě letos.