Uzavírka Lochkovského tunelu po požáru se protáhne na několik týdnů

Praha – Omezení na Pražském okruhu, kvůli kterému se na Lahovickém mostě a u Lochkova tvoří kilometrové kolony, se protáhne. Ředitelství silnic a dálnic oznámilo, že oprava Lochkovského tunelu, kde se po požáru jezdí obousměrně pouze jedním tubusem, potrvá několik týdnů. Podle prvních informací měla být hotova po jednom týdnu.

Po požáru kamionu, který vypukl v Lochkovském tunelu a noci na pondělí, oznámili silničáři, že jeho oprava potrvá týden. Mluvčí ŘSD ale již tehdy upozornila, že kdyby se ukázalo, že je vážně poškozen ventilační systém, oprava by se výrazně protáhla – až na několik měsíců. Teď, když se blíží ke konci týden od požáru, očekávají silničáři, že uzavírka potrvá „zhruba několik týdnů“.

V noci na pondělí hořelo v tubusu Lochkovského tunelu, kterým se jezdí směrem k dálnici D5. Byla to první taková událost v některém z tunelů Pražského okruhu. Obešla se bez zranění, nebylo však možné ihned po uhašení dovnitř opět pustit auta. Podle informací ŘSD se ukázalo, že žár nejvážněji poškodil betonovou vozovku, kterou je nutné znovu položit. Škody vznikly také na části kabeláže, osvětlení, kamerovém systému, dopravním značení a vzduchotechnice. Pokládání nové vozovky začalo ve čtvrtek, potrvá do neděle. Podel silničářů vše zaplatí pojišťovna, u které má majitel zničeného kamionu povinné ručení.

Dokud opravy v tunelu neskončí, bude se i nadále jezdit Lochkovským tunelem s velkým omezením – v každém směru jedním pruhem. Běžně se přitom jezdí ve směru k D1 dvěma, ve směru k D5 dokonce třemi pruhy. Důsledkem jsou proto kolony, které dosahují v dopravní špičce i několika kilometrů.

Pražský okruh v úseku od Slivence k dálnici D1 je v provozu od září 2010. Jeho využití je povinné pro tranzitní nákladní dopravu, která k Praze přijíždí nebo od ní odjíždí směrem na západ či severozápad. Pro dopravní obsluhu jihozápadního okraje a Prahy a předměstí však okruh nemá valný význam. Kvůli sporům mezi silničáři a obecními úřady, resp. úřady pražských místních částí je uzavřen sjezd z okruhu u Dolních Břežan. Dodnes také nevznikla plánovaná křižovatka v Komořanech.

Vydáno pod