Balíček s výbušninou cestoval přes noc, ohrozil desítky pošťáků

Osov/Praha – Člověka, který způsobil smrtící výbuch ve středočeském Osově, zatím hledá policie marně. Ví sice, jak vypadal muž, který zásilku s výbušninou podal na pražské poště, ale zatím ho nevypátrala. Podle všeho výbuch zahubil člověka, kterého odesilatel zamýšlel zabít. Zaměstnanci pošty, kteří se zásilkou přišli do styku, se ovšem těžko smiřují s myšlenkou, že se obětí exploze mohli stát i oni.

Cesta balíčku, která skončila explozí a smrtí adresáta – provozního ředitele firmy vyrábějící bazény a střešní krytinu – začala v pondělí v pražských Stodůlkách, kde ho zatím neznámý muž podal na přepážce číslo 4. „Člověka polije studený pot, když zjistí, že to mohlo bouchnout u nás v zázemí,“ podotkl pracovník pošty Praha-Stodůlky Jiří Vaňhara. Balíček ale zacházení poštovních zaměstnanců vydržel a odcestoval do Malešic. Odtamtud pokračoval do poštovního depa v Rudné. „Ohrožena byla celá noční směna a ranní směna doručovatelů. To jsou desítky lidí,“ upozornil vedoucí balíkového dodání depa Rudná Jiří Jindra.

Jaroslav Jindra: "Zásilka, která nás zajímá, přišla během noci z pondělí na úterý. Byla vyložena tímto gatem."
Zdroj: ČT24

Poslední část cesty absolvoval balíček v úterý ráno. Doručovatel ho odvezl do firmy Albixon, kde si měl zásilku převzít provozní ředitel. Nakonec zůstala v recepci, adresát si ji vyzvedl až druhý den. Zřejmě nic zlého nečekal. „Ten balíček se tvářil jako zásilka odborné literatury,“ poukázal majitel firmy Jaroslav Smetana.

Výbuch balíčku ve středu v Osově na Berounsku zahubil příjemce a těžce zranil recepční, která mu ho předala. Kriminalisté zatím zjišťují, kdo zásilku odeslal. Dostali sice záběry muže, který balíček podal na poště, ale dále postupují jen pomalu. „Na včerejší výzvu k veřejnosti reagovalo několik občanů a poskytli nám informace. S těmi intenzivně pracujeme,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová. Před vyšetřovateli stojí i otázka, zda je muž, který balíček podával, skutečný pachatel, nebo ho jen odesláním vražedného psaní někdo pověřil.

Podoba muže, který odeslal balíček s výbušninou
Zdroj: ČT24/Policie ČR
Lucie Rosí sledovala cestu smrtícího balíčku (zdroj: ČT24)