Musheři jsou letos na suchu

Deštné/Orlické hory – Ve středu má v Deštném odstartovat Šediváčkův long, největší domácí závod psích spřežení. V Orlických horách ale není sníh. Mnozí ze 110 přihlášených musherů z 9 evropských zemí už však přijeli. Jaké řešení tedy pořadatelé zvolí?

Závěje sněhu, třeskuté mrazy i třeba 26 stupňů pod nulou. To vše pamatuje osmnáctiletá historie Šediváčkova longu, největšího závodu psích spřežení v Česku v Orlických horách. A tak to také bylo ještě v únoru loňského roku.

Jenže letos jsou stráně Orlických hor zcela holé. Bez sněhu. Přesto se pořadatelé nechtějí osmnáctého ročníku vzdát bez boje. Proto zkoušejí suchou variantu, přesněji bahnitou. Místo saní na kárách, jak říkají vozíkům. „Musíme zkrátit trať kvůli tomu, že někde jsou asfalty, kde by psi přišli o drápky. Jinde je zase naopak led, kde by se s kárami jet nedalo,“ vysvětlil musher Slavomír Zíma a Tomáš Krédl dodal: „Osmnáct let je osmnáct let. Jde o udržení tradice, takže pro to samozřejmě uděláme maximum.“

Ze 240 kilometrů čtyřetapového závodu s bivakem, tedy přenocováním pod širým nebem, zbyde jen polovina. „Je škoda sem nepřijet. Bude tady parta lidí, popovídáme si o psech, o tom, jaké máme letos problémy s trénováním, protože není sníh,“ myslí si pořadatel závodu Pavel Kučera. Už kvůli psům to vzdát nemůžeme, říkají musheři. „Chtějí závodit, chtějí běhat. Mají rádi tu smečkovou akci, tu atmosféru,“ uzavřel Jiří Valko.

Šediváčkův long odstartuje v Orlických horách ve středu dopoledne a potrvá do soboty.

Psí závod Šediváčkův long se zřejmě letos odehraje netradičně (zdroj: ČT24)