V Krkonoších jsou schůdné letní cesty, turisté ale mohou spadnout

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) – Zcela neobvyklou zimu prožívají Krkonoše. I když je sníh, je ho uprostřed ledna tak málo, že jsou schůdné letní cesty. Podle Horské služby ale přináší taková situace svérázné nástrahy, které mohou mít vážné následky – turistům zejména ráno a v podvečer hrozí, že z hřebenů spadnou. Cesty totiž nenápadně namrzají.

Cesty na krkonošské hřebeny, které většinou bývají v zimě neschůdné, jsou letos turistům stále k dispozici. Podle Horské služby na nich ale hrozí velké nebezpečí. Osadila proto kritické úseky tabulemi s varováním, že turisté procházejí nebezpečným terénem, a žádá návštěvníky hor, aby se před túrou informovali o stavu hřebenových cest. Především je ohrožuje náledí. „Cesty se jeví suché a bezpečné, nicméně některá místa mohou být hlavně v ranních a podvečerních hodinách díky snížení teploty namrzlá až zledovatělá. To přináší zejména v exponovaných úsecích cest zvýšené nebezpečí uklouznutí a pádu z výšky nebo úrazu,“ zdůraznil náčelník krkonošské Horské služby Adolf Klepš.

Pád hrozí především na cestách, které vedou po jižních svazích nejvyšších krkonošských hřebenů. Nebezpečí podle Adolfa Klepše potrvá, dokud nenapadne větší množství sněhu.

Nebezpečné krkonošské cesty:

  • Pec pod Sněžkou – Obří důl – Sněžka
  • Pec pod Sněžkou – Růžohorky
  • Špindlerův Mlýn – Kozí hřbety – Luční bouda
  • Špindlerův Mlýn – Labský důl – Labská bouda

Necelý měsíc od začátku astronomické zimy leží v nejvyšších partiích Česka zhruba dvacet centimetrů sněhu. Přesto existuje riziko, že kromě turistů z hor spadnou i laviny – stále platí první stupeň lavinového nebezpečí, který značí nízké nebezpečí. Podle předpovědi meteorologů by se mělo ochladit v úterý, kdy by v horských oblastech mohlo začít sněžit.