Sever Česka pokryje v noci ledovka, po ní nahlédne zima

Praha – Pás hor v severní části Česka v příštích nocích pokryje led. V noci na úterý i ráno očekávají meteorologové, že se v Krušných, Lužických, Jizerských horách, Krkonoších a Jeseníkách vytvoří ledovka, v noci na středu bude hrozit náledí. Kromě ledu očekávají meteorologové i sníh. Během úterý se začne ochlazovat i ve vnitrozemí, zprvu jen mírně, od středy by ale konečně mohla alespoň nahlédnout zima.

Teploty sice od rána atakují deset stupňů, v noci přesto bude mrznout. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na ledovku, která se týká severního okraje Česka – od Krušných hor po Jeseníky (ne však Orlických hor). Během úterý ledová vrstva, která vzniká namrzáním deště, zase roztaje, další noc ale bude opět mrznout a vytvoří se náledí.

Výstraha ČHMÚ – ledovka:

platí v úterý od 2:00 do 11:00

  • Karlovarský kraj: okres Karlovy Vary
  • Ústecký kraj: celý
  • Liberecký kraj: celý
  • Královéhradecký kraj: okresy Trutnov, Náchod
  • Olomoucký kraj: okres Jeseník
  • Moravskoslezský kraj: okres Bruntál

Ledovka pokryje hory na severu republiky po dešti, který je postihne již během dne. „Déšť, který se během pondělí bude rozšiřovat od východu, začne v důsledku poklesu teploty vzduchu v noci z pondělí na úterý na severu a severozápadě našeho území namrzat, a bude se tvořit ledovka,“ popsali nadcházející vývoj meteorologové.

Zatímco v horách u hranic se Saskem a Polskem bude mrznout, ve zbytku Česka bude i nadále teplo. V noci klesnou teploty nejníže na +2 stupně Celsia, ve dne vystoupají až na 10 (v pondělí), resp. 8 (v úterý) stupňů Celsia. Během úterý se ale již začne ochlazovat i na dalších místech. Směrem na jihovýchod bude postupovat brázda nízkého tlaku vzduchu, za kterou bude následovat chladnější vzduch od severu. Teplo tak bude v úterý zejména na jižní Moravě.