I tradiční jizerská záchranářská soutěž bude letos bez lyží

Josefův Důl (Jablonecko) – Náročná záchranářská soutěž v Jizerských horách bude letos poprvé ve své dvanáctileté historii bez sněhu. Organizátoři museli trasu i úkoly přizpůsobit teplému počasí a závodníci tak místo na běžkách budou šlapat po svých. Na akci se chystá 22 čtyřčlenných družstev z Česka, Slovenska a Rakouska. Každý účastník ponese dvacetikilogramovou zátěž.

Teplé počasí, ve kterém roztála ta trocha sněhu, jež napadla před Vánoci, již překazilo konání Jizerské 50, někteří vlekaři se obávají, že se nedožijí další sezony, a teď k „obětem“ přibyla i nadcházející záchranářská soutěž. Pořadatelé museli upravit úkoly, které připravovali celý rok. Účastníci soutěže vyrazí do terénu bez lyží, v žádném případě jim také nehrozí, že by se museli brodit hlubokým sněhem. „Změnili jsme plán a vše přizpůsobili jarnímu počasí. Záchranáři tak v letošním roce nebudou moci využít k přepravě lyže. Trasu dlouhou 15 kilometrů půjdou pěšky s potřebným vybavením na zádech,“ shrnula ředitelka soutěže Jana Pastuchová.

Třídenní akce bude v Jizerských horách probíhat tento týden od čtvrtka do soboty. „První den se tradičně konají odborné přednášky a noční etapa soutěže. Druhý den je potom ve znamení soutěže, které se letos zúčastní 22 čtyřčlenných záchranářských družstev,“ dodala Pastuchová.

Organizátoři se snaží situace, se kterými se soutěžící na cestě setkávají, přizpůsobit skutečným událostem. V minulých ročnících tak museli záchranáři pomoci bezdomovci, který při neopatrné manipulaci s ohněm vdechl plamen, nebo agresivnímu mladému muži, u kterého se projevila otrava durmanem. Týmy také musely co nejlépe poradit laikovi, jak v zaseklém výtahu pomoci s porodem úplně neznámé ženě. Podle Jany Pastuchové ale letošní podmínky – beze sněhu a lyží – nebudou tak extrémní jako v některých minulých letech. „Mnohem horší byl ročník, kdy pršelo, bylo náledí a nedalo se jet ani autem. Ani tehdy se nám ale nestalo, že by nebyl sníh,“ podotkla Pastuchová.

Soutěž Jablonecká Rescue Ski začne ve čtvrtek, skončí v sobotu. Mohlo by ji paradoxně komplikovat i sněžení, které v příštích dnech meteorologové v Jizerských horách očekávají. Že by ale nakonec přece jenom přišly ke slovu i lyže, není pravděpodobné, sněžení zřejmě nebude příliš vydatné.