Středočeský cool web pro mladé šetří policie

Praha - Další problém v souvislosti s bývalým vedením řeší Středočeský kraj. Jeho internetová stránka pro mladé Tojecool.cz byla předražená. Vyplývá to z vyšetřování policie. Kraj v čele s tehdejším hejtmanem Davidem Rathem za ni před dvěma lety zaplatil skoro dva miliony korun. Současné vedení dnes nepřímo chybu přiznalo a připojilo se k trestnímu řízení.

Policie případ šetří jako porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hlavní podezřelou by mohla být tehdejší mluvčí kraje Berill Mascheková, která nechala web vytvořit. Před dvěma lety dvoumilionovou částku popřela, tvrdila, že zakázka stála 60 tisíc korun. Dnes nezvedá telefon. „Kriminalisté mají k dispozici podstatné materiály, výsledky znaleckých zkoumání, a přiklání se tak k verzi, že trestní řízení je odůvodněné,“ řekla policejní mluvčí Jana Rösslerová.
Vznik internetové stránky pro mladé schválili v březnu 2011 středočeští radní v čele s hejtmanem Davidem Rathem. Vytvořila ji společnost napojená na jeho právníka Adama Černého. Stránka měla sloužit hlavně žákům a studentům. Středočeský kraj internetovou stránku zrušil v červnu roku 2012. Dnes se vložil do vyšetřování. „Středočeský kraj se dnes připojil jako možný poškozený k trestnímu řízení,“ uvedla mluvčí kraje Nicole Mertinová.

Vznik webu pro mladé kritizovali odborníci na internet i ředitelé středních a základních škol. „Působila na nás, že je to dílo na úrovni žáků devátých tříd, kteří se u nás informatice učili a webové stránky běžně vyráběli. Žáci by to stačili vytvořit tak za dvě hodiny,“ konstatovala ředitelka ZŠ Sadská Blanka Žánová.

Koho nakonec kriminalisté obviní a do jaké míry vina spadne i na tehdejší radní, bude jasné do měsíce.

Středočeský kraj se přidal k trestnímu řízení kvůli předraženému webu (zdroj: ČT24)