Na D1 vytekly tisíce litrů kyseliny, dálnice ve směru na Prahu stále stojí

Brno - Na dálnici D1 nedaleko Říčan na Brněnsku havaroval kamion převážející kyselinu chlorovodíkovou. Návěs skončil v příkopu, poškodily se čtyři tisícilitrové barely, z nichž chemikálie vytekla do okolí. Nehoda se obešla bez zranění, příčinu zatím policisté neznají. Hasičům se již podařilo únik nebezpečné látky zastavit. Desetikilometrový úsek dálnice musel být zcela uzavřen, kolem půl sedmé byl obnoven provoz ve směru na Brno. Objízdná trasa na Prahu vede přes exity 178 a 168. Mluvčí hasičů uvedl, že odklízení škod bude ještě několik hodin trvat.

Kamion převážel celkem 19 tisíc litrů kyseliny chlorovodíkové, uniklo jí kolem tří a půl tisíce litrů. Kolem místa nehody se podařilo vytvořit z obou stran bezpečnou zónu, v níž nestojí žádná civilní auta, pouze zasahující hasiči a policisté. Hasiči na místě zasahují v ochranných oblecích, protože kyselina chlorovodíková je silná žíravina.

Jaroslav Mikoška, mluvčí hasičů:

"Stále ještě probíhá přečerpávání z dalších barelů, u kterých jsme zjistili poškození. Pak se teprve začne nakládat na náhradní auto, ještě to bude asi několik hodin trvat."

Kyselina na místě vytvořila hustou mlhu, oblak jedovatých výparů je vidět zdaleka. Hasiči budou muset nebezpečnou látku neutralizovat pomocí vápenných sorbentů. „Zatím nikdo nebyl zraněn. Podle odborníků budeme na likvidaci uniklé kyseliny potřebovat zhruba tunu vápna. Nějaké sice máme, ale ještě další sháníme,“ doplnil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Likvidace havárie potrvá podle odhadů do půlnoci.

Řidiči v obou směrech musí místo nehody objet, trasa vede přes exit 178 Ostrovačice na silnici II/602 a zpět na dálnici na exitu 168 u Devíti křížů.