Kyselina odklizena. D1 je po nehodě kamionu zase průjezdná

Brno - Hasičům a policistům se podařilo odklidit následky nehody kamionu, který převážel náklad tisíců litrů kyseliny chlorovodíkové a po převrácení u Říčan na Brněnsku včera zablokoval provoz na dálnici D1. Od sedmé hodiny ranní je dálnice průjezdná v obou směrech. Proč kamion skončil v příkopu, zjišťují policisté.

Kamion havaroval na 177. kilometru dálnice D1 u Říčan na Brněnsku v úterý odpoledne. Začala z něj vytékat kyselina – celkem uniklo 3 500 z 19 tisíc litrů, které v nádrži byly. Hasiči vytvořili okolo místa havárie bezpečnou zónu, do které se nemohlo vjíždět ani z jednoho směru. Policie proto zastavila provoz zhruba na desetikilometrovém úseku dálnice a dopravu odklonila. Okolní obce se tak rázem musely vyrovnávat s náporem tranzitní dopravy.

Od místa, kde kamion sjel do příkopu, se táhla hustá mlha z uniklé kyseliny. Hasiči museli při odstraňování následků nehody použít speciální přetlakové kombinézy, aby se nedostali do kontaktu s chlorovodíkovými výpary, které by jim okamžitě poleptaly kůži. Kyselina chlorovodíková v případě zasažení leptá sliznice, pokožku a způsobuje slzení. Obzvlášť nebezpečná je pro oči.

Uzavírka dálnice ve směru na Brno skončila ještě večer, na Prahu ale byla dálnice alespoň částečně průjezdná až od půl páté ráno. Tehdy hasiči ukončili přečerpávání kyseliny a odjeli. Další dvě a půl hodiny ale byl ještě uzavřen jeden jízdní pruh dálnice, protože se čekalo na odtažení havarovaného kamionu.

Dálnice D1 směrem na Prahu je po nehodě stále zablokovaná (zdroj: ČT24)