Zima a led zapříčinily nehody na severu Čech a problémy v pražské MHD

Praha – Zima pokračuje. Česko konečně zbělalo a nejméně několik dnů tak zůstane. V noci a ráno napadlo několik centimetrů nového sněhu a vytváří se také náledí. Přispělo k několika velkým nehodám na severu Čech a také ochromilo provoz některých autobusových linek v západní části Prahy. Na železnici byly dopoledne potíže kvůli poruše zabezpečovacího zařízení na trati z Prahy do České Třebové. Zpoždění vlaků ale nepřesahovalo půl hodiny.

Výstraha na náledí sice dopoledne vypršela, ale Český hydrometeorologický ústav záhy vydal novou. „Vlivem dalšího ochlazování mokrého zemského povrchu se bude na neošetřených komunikacích i nadále tvořit náledí a zmrazky. V poledních hodinách se v polohách pod 300 m nad mořem bude při teplotách nad nulou náledí přechodně rozpouštět,“ uvedli meteorologové. Náledí se podle nich může nadále vytvářet v celé zemi, výstraha platí do odvolání.

Teploty se dnes budou pohybovat kolem nuly – nejvýše vystoupají na -2 až +2 stupně Celsia. Sněžení během dne očekávají meteorologové pouze ojediněle.

Potíže, které souvisejí s počasím, se nevyhýbají ani nejdůležitějším tahům. Velmi opatrní by měli být řidiči na trase mezi Prahou a Libercem. Zejména turnovsko-liberecká rychlostní silnice R35 jako by nehody přitahovala, od rána se staly již čtyři – u Jeřmanic, Žďárku, v Dlouhém Mostu a ještě jedna u Jeřmanic. „Nehody se většinou obešly bez zranění,“ podotkla mluvčí zdravotnické záchranné služby Lenka Markovičová.

Náledí způsobilo vážné dopravní komplikace v Ústeckém kraji. V krajském městě na kluzké vozovce havarovalo hned sedm aut. „Nehoda nemá vážné následky, obešla se bez zranění,“ ubezpečila policejní mluvčí Valerie Bartošová. Nehoda nemá vážný vliv ani na provoz, stala se v Klíšské ulici. Kvůli náledí ale hodinu nejezdila ani MHD. Další závažná nehoda se stala na ústecko-děčínské státní silnici I/62. U obce Povrly se srazila dvě osobní auta. Nehoda se neobešla bez zranění, silnice navíc byla několik hodin neprůjezdná. Zraněním skončila také čelní srážka osobního a nákladního auta na dalším klíčovém tahu I/15 u Úštěka.

Velké problémy s nástupem zimy zažila také Praha, respektive její západní část. Dopravní podnik ráno oznámil, že kvůli špatným podmínkám zastavil provoz některých autobusových linek na Strahově, Vypichu, Petřinách, v Motole i na Evropské. Podle mluvčího dopravního podniku Radka Šnábla nejezdily linky 108, 161 nebo 312. „V lokalitě Prahy 6 nás v ranních hodinách překvapila sněhová bouře. Od 7:30 byl hlášen výjezd. Bohužel nám to zkomplikovala hustá ranní špička,“ zdůvodnila potíže v západní části města mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Po desáté hodině se situace zlepšila, dopravní podnik proto začal obnovovat provoz.

Meteorologové upřesnili, že příděl sněhu, který lokálně postihl kopcovitou část Prahy, nelze označovat za sněhovou bouři. „V ranních hodinách přecházela přes západní polovinu Prahy pouze silnější sněhová přeháňka. V lednu nic neobvyklého,“ upozornil Jan Šrámek z ČHMÚ.

Kromě ledu pokryl přes noc krajinu sníh. Slabá sněhová vrstva pokryla vedlejší silnice či menší ulice měst, silničáři ale tvrdí, že úklid stíhají. Všechny silnice jsou sjízdné, kromě hor jsou většinou holé a mokré. Na horách ale pokrývá i hlavní komunikace rozbředlý sníh. „Na inertně udržovaných cestách je od 400 metrů slabá vrstva ujetého sněhu s posypem,“ doplnil dispečer šumperské správy silnic.

Některá místa naopak dál trápí nedostatek sněhu

Hory se ale i přes současnou nadílku potýkají s nedostatkem sněhu. V Orlických horách to například výrazně ovlivnilo tradiční závod psích spřežení – Šediváčkův long, který je za normálních podmínek jedním z nejobtížnějších klání svého druhu v Evropě. Musheři letos vůbec poprvé v osmnáctileté historii závodu vyměnili sáně za káry. Ani na Šumavě se letos nezávodí naplno. A některé tradiční akce se ruší úplně. Paradoxně i na místech, kde je sněhu dostatek. Například Železnorudský Belveder musel odvolat obří slalom. V provozu je totiž jen jedna sjezdovka.

Vydáno pod