Ohlášené bomby ochromily centrum Říčan i pražské Vinohrady

Praha – Na radnici v Říčanech u Prahy hledali policisté bombu. Její uložení oznámil anonym, policie kvůli hrozbě evakuovala centrum města včetně mateřské školy. Kvůli ohlášené náloži přitom zasahovala již podruhé. Anonym ohlásil další bombu ráno na pražských Vinohradech. Policisté proto uzavřeli Moravskou, Sázavskou a Korunní ulici. V obou případech se ukázalo, že šlo o planý poplach.

Centrum Říčan bylo dopoledne neprodyšně uzavřené. Lidé nemohli na Masarykovo náměstí ani do okolních ulic. „Dostali jsme oznámení, že na městském úřadě v Říčanech by měl být umístěn nástražný výbušný systém. Evakuovali jsme okolí radnice včetně mateřské školy,“ uvedl středočeský policejní mluvčí Jakub Vinčálek. Ve vyklizené oblasti se pohybovali pouze policisté a pyrotechnici, kteří nakonec pátrání ukončili bezvýsledně.

Stejně skončilo také hledání ohlášené bomby na pražských Vinohradech. Policie přijala anonymní telefonát v sedm ráno, potom uzavřela Korunní, Moravskou a Sázavskou ulici. Nemohli do nich tramvaje, auta ani chodci. Policejní mluvčí Hana Jeřábková uvedla, že policie neevakuovala budovy v ulicích, ačkoli o tom původně uvažovala. Policisté ukončili pátrání po bombě po dvou hodinách – bezvýsledně. „Všechno je prohlédnuté, i veřejná prostranství, školy, podniky a tak dále, a všechno bylo negativní, proto v 9:00 bylo celé opatření ukončeno,“ řekla mluvčí Jeřábková.

V Korunní, Moravské a Sázavské ulici se pohybovaly desítky policistů včetně pyrotechniků a speciálně vycvičeného psa na vyhledávání výbušnin. Teď začala policie zjišťovat, kdo jí zatelefonoval a zbytečnou akci tak inicioval.

Moravská zažila hledání bomby podruhé po pouhých dvou týdnech. V první polovině ledna oznámil anonym uložení bomby v ulici, policie evakuovala veřejné objekty v Moravské – poštu a tři školy. Ani tehdy však nic nenašla.