Lochkovský tunel stále uzavřen, kolony se rozpustí nejdříve v půli února

Praha – Lochkovský tunel na Pražském okruhu bude plně průjezdný nejdříve v polovině února. Počátkem minulého týdne poškodil tubus ve směru k dálnici D5 požár, jezdí se proto obousměrně ve zbylém tubusu a před tunelem se denně vytvářejí dlouhé fronty aut. Původně silničáři odhadovali, že tunel opět otevřou do týdne.

Kamion v minulém týdnu shořel v tubusu Lochkovského tunelu, který má tři pruhy. Do druhé trouby, která má pouze dva pruhy, se tak musí vejít doprava z obou směrů. Z tunelu se tak stala hráz, která znemožňuje plynulou jízdu okolo Prahy. Šéf provozního úseku Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Tomáš Kaas nyní – více než týden od požáru způsobeného zřejmě technickou závadou – oznámil, že se nic nezmění ještě nejméně tři týdny. V nejlepším případě totiž budou opravy hotové v polovině února. Budou stát šest milionů korun, zaplatit by je ale měla pojišťovna z povinného ručení majitele kamionu. Na samotném kamionu vznikla škoda přes milion korun.

V současnosti je již opravený povrch vozovky v poškozené tunelové troubě a začíná se s opravou kabelů. Podle Tomáše Karase přitom mohly být škody ještě mnohem závažnější. „Chtěl bych vyzdvihnout zásah hasičů, kteří byli schopní na místo dorazit do sedmi minut a prakticky tím zachránili majetek a vybavení tunelu,“ uvedl Kaas. Upozornil, že se podobná událost nedávno stala v Sasku. Hasiči ale k požáru v tunelu dorazili až po 16 minutách a vzniklé škody byly podle něj řádově vyšší.

Pražský okruh v úseku od Slivence k dálnici D1 je v provozu od září 2010. Jeho využití je povinné pro tranzitní nákladní dopravu, která k Praze přijíždí nebo od ní odjíždí směrem na západ či severozápad. Pro dopravní obsluhu jihozápadního okraje a Prahy a předměstí však okruh nemá valný význam. Kvůli sporům mezi silničáři a obecními úřady, resp. úřady pražských místních částí je uzavřen sjezd z okruhu u Dolních Břežan. Dodnes také nevznikla plánovaná křižovatka v Komořanech.

Vydáno pod