U Prahy přibývá nehod, na kluzkých silnicích zemřel člověk

Praha – Občasné slabé sněžení a všudypřítomná hrozba náledí – tak vypadá další den zimy, které se Česko dočkalo s měsíčním odkladem. Náledí zřejmě přispělo k tragické nehodě u Prahy a právě ve středních Čechách nehod přibývá. K opatrnosti nabádají silničáři ale také na severu Moravy a jihu Čech, kde namrzá déšť a objevuje se ledovka.

Stále platí výstraha na náledí, kterou ve středu vyhlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pro všechny regiony do odvolání. Kromě ledu pomalu přibývá také sněhu, až do večera ale bude sněžení jen slabé a ojedinělé. Večer ale mohou v Čechách srážky sílit. Nejvyšší teploty stoupnou z nočních -13 naměřených v Krkonoších na -4 až 0 stupňů Celsia, na jihovýchodě Čech bude nad nulou. Odpoledne má dorazit do Čech okluzní fronta, vzhledem k tomu sněžení poněkud zesílí. V noci se ale bude rozpadat.

Náledí se dopoledne objevilo na Pražském okruhu a zřejmě přispělo k nehodě u středočeské Jesenice. Srazilo se při ní osobní auto s kamionem, v menším vozidle zemřel řidič. „K nehodě vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému. Lékař na místě potvrdil smrtelné zranění řidiče osobního auta,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. V regionu se později stala i další závažná nehoda, rovněž na rychlostní silnici, ovšem tentokrát karlovarské R6. U Kamenných Žehrovic dostala dvě auta na kluzké vozovce smyk a havarovala, jedno z nich skončilo na střeše. Do policejního auta, které k nehodám přijelo, potom narazil další projíždějící vůz. „V tom (policejním) autě byla zraněna policistka,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Nováková.

V Ústeckém kraji, který s příchodem zimního počasí zažil hromadnou havárii i uzavírky na státních silnicích, se i dnes stalo několik nehod, ovšem především na regionálních komunikacích. Nejdramatičtější byla srážka osobního auta s autobusem v Horním Jiřetíně na Mostecku, ovšem i ta se nakonec obešla bez zranění. Silničáři ale upozorňují na rizikový úsek na pražsko-rumburské silnici I/9 u Varnsdorfu, kde se může vytvářet náledí.

Dva od sebe velmi vzdálené regiony potom mají problém s deštěm, ze kterého se může vytvářet ledovka. V Moravskoslezském kraji varují silničáři před ledovkou i na dálnici D1, ale především v Ostravě. „Všechny naše sypače vyrazily do terénu ve 3:00. Silnice jsou po chemickém ošetření. Přestože nemáme hlášeny žádné komplikace, a to ani z dispečinku dopravního podniku, upozorňujeme řidiče, aby dbali zvýšené opatrnosti,“ uvedl mluvčí Ostravských komunikací Jiří Maléř. V Jihočeském kraji se pohybují teploty od minus 2,3 na šumavském Churáňově až po plus jeden stupeň Celsia v Českých Budějovicích. S tím se také mění podmínky na silnicích. Zejména v nižších polohách může namrzat déšť, například na Jindřichohradecku čeká na řidiče zledovatělý sníh.

Tlustší sněhová vrstva ale leží na silnicích pouze v nejvyšších partiích Česka. V Krkonoších a Orlických horách ubezpečují královéhradečtí silničáři, že jsou cesty řádně posypané. V sousedním Libereckém kraji se mohou vyskytnout potíže na pojizerských hlavních silnicích I/10 a I/14 u Tanvaldu, kde leží zbytky rozbředlého sněhu.

Správci silnic v Olomouckém kraji upozorňují, že v Jeseníkách sněží. I na Červenohorském sedle na hlavní spojnici Šumperku s Jeseníkem je ale posypáno. Na dalších úsecích státních silnic se může objevit rozbředlý sníh. Ve Zlínském kraji je potom na horských silnicích vrstva zledovatělého sněhu krytá posypem.