Dvě tratě stály, jedna kvůli mrtvému tělu, druhá kvůli nehodě

Libina/Neratovice – Dvě železniční tratě se během dopoledne na několik hodin zastavily. Kvůli nálezu mrtvého těla nejezdily téměř tři hodiny vlaky přes Neratovice na trati Praha–Turnov, nehoda na přejezdu v Libině potom způsobila dvouhodinovou výluku na trati Olomouc–Šumperk.

Kolem šesté ráno si strojvedoucí projíždějícího vlaku všiml člověka, který ležel u kolejí v Neratovicích-Mlékojedech. „Mrtvého člověka u kolejí viděl strojvedoucí ze spěšného vlaku jedoucího z Turnova,“ upřesnil Jan Kučera z Drážní inspekce. Policejní mluvčí Václav Tichý uvedl, že mladík u kolejí byl mrtvý. Podle zdrojů agentury ČTK šlo o žáka místního gymnázia. Až do devíti proto policisté na místě zjišťovali, co se stalo, a vlaky nemohly projet. Osobní vlaky i rychlíky z Prahy do Turnova tak až do devíti hodin nejezdily, nahradila je autobusová doprava v úseku Neratovice–Všetaty. Policie úmrtí nadále vyšetřuje, snaží se zjistit, zda mladík zemřel po střetu s vlakem, nebo jinak.

Druhá neplánovaná výluka začala o hodinu později na Moravě. V Libině na Šumpersku vjelo před osobní vlak auto. „Nehoda se stala v 09:56 na trase Šumperk - Nový Malín. Na železničním přejezdu se světelnou signalizací bez závor se střetlo osobní auto s osobním vlakem jedoucím z Šumperka do Olomouce. Nehoda je bez zranění,“ shrnul mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Vlaky kvůli nehodě nejezdily další dvě hodiny, na trať se opět vrátily v poledne. Během výluky jezdily mezi Libinou a Šumperkem náhradní autobusy.

Na železnici letos zemřelo již dvanáct lidí – vesměs chodci, kteří si nevšimli vlaku. Mrtvý mladík nalezený v Neratovicích může být třináctý. Již první den roku zemřeli hned čtyři lidé. Loni přitom podle statistiky Drážní inspekce mrtvých na železnici mírně ubylo.