Pražští zastupitelé odmítli prodej domu 39 na Václavském náměstí

Praha – Proti prodeji domu na Václavském náměstí 39, který zatím ze sedmi osmin patří Praze 1, se postavilo celopražské zastupitelstvo. Jednání se zúčastnili zástupci firmy, která vlastní zbylou osminu domu a zbytek by chtěla odkoupit, a ubezpečili, že společnost nemá nic společného s lobbistou Ivo Rittigem. To tvrdili obyvatelé domu číslo 39, kteří s plánovaným prodejem nesouhlasili.

Prodej bytového domu na Václavském náměstí, v jehož průchodu se v roce 1969 zapálil Jan Zajíc, připravuje městská část Praha 1 od loňského září. Svůj většinový podíl sice nabídla nájemníkům, předkupní právo ale uplatnil spolumajitel budovy. Zastupitelé Prahy 1 prodej za 153 milionů nejprve schválili, loni v prosinci ale starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) nabídku prodeje stáhl. Chtěl počkat na vyjádření městského zastupitelstva.

Hlavní město v rozhodujícím hlasování doporučilo Praze 1, aby dům na Václavském náměstí 39 za 153 milionů korun neprodávala. Do diskuze zastupitelů se zapojili obyvatelé domu, kteří ve svých vystoupeních několikrát uvedli, že za firmou, která chce dům koupit, stojí lobbista Ivo Rittig. Přišli také zástupci společnosti, kteří spojení s Rittigem odmítli. Radní Jan Vašíček (TOP 09) potom uvedl, že by se mělo hlavní město a Praha 1 rozhodnout, zda a proč by měl být dům prodán. Zastupitelé se ale zabývali především cenou, za kterou chtěla Praha 1 budovu prodat. Cena 153 milionů sice vycházela z posudku pro Prahu 1, magistrát si ovšem nechal udělat další posudek, který skončil téměř na dvojnásobné částce – 300 milionů.

Praha 1 na počátku uvedla, že chce ziskem z prodeje financovat stavbu jiného domu s malometrážními byty pro strážníky, zdravotníky a seniory. Ten má vzniknout na místě bývalé školky v Petrské čtvrti, přijde na 180 milionů korun.

Dům na Václavském náměstí 39 stojí od roku 1906 a po celou dobu slouží především k bydlení, je zde 40 bytů. Co do vlastníků měl však trnitou historii. První nastala během nacistické okupace, kdy byl zabaven židovské rodině, které původně patřil. Po válce ho majitelé dostali zpět, ale v roce 1948 o něj zase přišli, když ho uzurpoval stát. Dům měl řadu slavných obyvatel, obýval ho mimo jiné zpěvák Waldemar Matuška či herci divadla Semafor.

Vydáno pod