Z Dánska přijede do Prahy méně mladých turistů, přesto jich budou tisíce

Praha – Dánských studentů přijede v únoru do Prahy šest až šest a půl tisíce. Dosavadní odhady, které hovořily až o deseti tisících studentů hledajících v Praze zábavu během jarních prázdnin, zmírnil dánský velvyslanec Christian Hoppe. O situaci již jednal s radnicí Prahy 1 a městskou policií. Všechny strany slibují, že se pokusí zabránit opakování loňských výtržností, které opilí Dánové v centru města páchali loni v únoru.

Dánští studenti by měli do Prahy přijet 8. až 9. února. Podle ředitele pražské městské policie Martina Vondráška mají zarezervována místa v jedenácti restauracích a barech na Václavském náměstí, Karlových lázních a také za Prahou v Čestlicích. Vondrášek upozornil, že v době, kdy tisíce mladých Dánů navštíví Prahu, budou strážníci bedlivě kontrolovat nalévání alkoholu mladistvím. „Nejsou to manévry, je to prevence řečená hodně nahlas,“ podotkl ředitel městské policie. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) upozornil, že na kontroly do restaurací a barů se vydají také zaměstnanci místního živnostenského odboru.

Starosta Lomecký se shodl se šéfem strážníků, že nechtějí mladým turistům pobyt v Praze znepříjemnit. Zdůraznil přitom, že by téma příjezdu dánských studentů nemělo dostat národnostní nálepku. „Kdyby se deset tisíc českých studentů vydalo například do Kostariky, určitě by se našlo několik, které by tam způsobili potíže,“ poznamenal starosta Prahy 1.

Představitelé Dánska se snaží, aby se události z loňského roku neopakovaly. V Dánsku například uspořádali konferenci, kde se studenty o způsobu trávení prázdnin bavili. Zúčastnil se jí i Hoppe. Podle něj budou součástí zájezdů švédští studenti, ti dánští by ale měli převládat.

Loni v únoru přijely do Prahy tisíce mladých lidí. Jejich pobyt poznamenaly rvačky či demolování hotelového vybavení. Velké množství dánských studentů přijelo loni do české metropole poprvé, přilákaly je především nízké ceny ubytování i alkoholu. Postupně město navštívilo několik skupin, největší problémy zaznamenali policisté u první z nich. V dalších výpravách přijelo méně lidí – i proto, že mladým studentům výlet nakonec zakázali rodiče, kteří v televizi viděli záběry rvaček mladých turistů.