Stavba radnice na Palmovce se odkládá, zastupitelé odmítli převod pozemků

Praha – Příprava stavby nové radnice Prahy 8 na Palmovce se zadrhla. Vedení městské části v zastupitelstvu neprosadilo převedení pozemků, na nichž má vzniknout obchodní centrum, jehož součástí radnice bude, do společnosti, která ho má stavět. Pozemky u bývalé Rustonky v Zenklově ulici jsou přitom na stavbu připravené. Vedení Prahy 8 ovšem nadále čelí kritice, že je stavba „megalomanská“ a soutěž na ni špatně vypsaná. Obchodní centrum s radnicí totiž má přijít na 1,1 miliardy korun. Podle původních plánů měla být budova hotova do konce letošního roku.

Praha 8 chtěla vložit pozemky u křižovatky ulic Sokolovská a Zenklova do společnosti Centrum Palmovka, již založila a vlastní. Vedení městské části předložilo zastupitelům materiál, podle kterého chce při stavbě radnice s nákupním centrem „vhodně a návratně investovat finanční prostředky získané privatizací bytového fondu“.

Zastupitelé ale převod pozemků, jejichž cena podle odhadu činí 47,5 milionu korun, zamítli. Projekt kritizovali jako megalomanský, špatně připravený a nelíbilo se jim, že jej údajně prošetřuje policie. Opozičnímu zastupiteli Petru Dolínkovi (ČSSD) se také nelíbilo, že součástí radnice má být business centrum, radnice tak podle něj bude podnikat.

Jedním z důvodů, proč chce městská část novou radnici stavět, je zlepšit fungování úřadu. Jednotlivá pracoviště totiž nesídlí na jednom místě. Podle starosty Prahy 8 Jiřího Janků (ODS), který na jednání vystoupil, je navíc provoz současné hlavní budovy neekonomický.

Stavbu centra za více než 1,1 miliardy korun schválila Praha 8 již na konci léta 2010. Budova od architekta Josefa Pleskota by měla zabírat plochu o rozloze více než 16 tisíc metrů čtverečních. Loni v létě se tendrem na stavební dozor na plánovanou stavbu zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, městská část potom soutěž sama zrušila.