Oprava hlavní tepny Tábora se kvůli námitkám zřejmě zdrží

Tábor - Zastupitelé Tábora odmítli konečnou verzi projektu na rekonstrukci hlavní dopravní tepny, Budějovické ulice. Město přitom na přípravě oprav pracuje už osm let. Projekt ale od počátku provází řada námitek a změn. Podle zastupitelů plán současnou situaci příliš nezmění, poukazují zejména na nedostatek zeleně a na emisní zatížení v lokalitě. Teď ho čeká další projednávání a hrozí tak, že rekonstrukce nezačne ani příští rok.

Ve špatném stavu je nejen povrch ulice a chodníky, ale i inženýrské sítě pod nimi. Problematické je parkování, přecházení i bezpečnost cyklistů. To všechno by měla oprava změnit. Podle starosty je projekt připravený dobře. „To je obecně všemi přijímaný kompromis po těch všech letech, a proto si myslím, že v tuto chvíli nic lepšího v ruce nemáme a máme pokročit dál k realizaci,“ uvedl Jiří Fišer (T2020), starosta Tábora.

Výhrady směřují k parkovacím místům i emisnímu zatížení ulice

Zastupitelé ale projekt za dobrý nepovažují. Stěžují si třeba na nedostatek zeleně a na už tak velké emisní zatížení, které kromě aut zhoršuje i lokální topení. „Na to, že je to projekt za 130 milionů, tak se tam téměř nic nezmění. Budějovická zůstává určena takřka výhradně autům,“ uvedl Miloš Tuháček (Jinak!), zastupitel. „Město by mělo vyvinout víc iniciativy k tomu, aby tam došlo k přechodu z tuhých paliv ať už na paliva kapalná, nebo plynná nebo na elektřinu,“ říká František Dědič (ODS), zastupitel.

Výhrady mají i lidé, kteří v ulici bydlí nebo podnikají. I když se bude opravovat po částech, čekají je dva roky na staveništi. A nejen to. „Máme námitky zejména kvůli parkovacímu pruhu, který už teď je tady tristní, ale po rekonstrukci o něj přijdeme úplně,“ říká Antonín Folk, podnikatel. Projekt nepodpořili ani všichni koaliční zastupitelé. I kdyby se projekt už neměnil, čeká ho další projednávání. A i to může vést k tomu, že rekonstrukce nezačne ani příští rok.

Oprava hlavní tepny Tábora se zřejmě zdrží, projekt má odpůrce (zdroj: ČT24)