Aquapark v Jeseníku nebude, město tak přišlo o 20 milionů

Jeseník - Jeseničtí zastupitelé dnes na mimořádném zasedání odsouhlasili zrušení projektu aquaparku. Město od bank totiž nezískalo potřebnou půjčku 50 milionů korun. Zastupitelé zavrhli i poslední možnost vyřešit situaci vydáváním směnek a následnou změnou výběrových podmínek pro získání úvěru. Aquapark v hodnotě 200 milionů korun plánovalo město řadu let, zahájilo už i výběrové řízení. Do přípravy vložilo od začátku zhruba 20 milionů korun.

Zamítnutí projektu odhlasovalo 20 zastupitelů, proti nebyl nikdo a tři se zdrželi. Podle bývalého místostarosty Petra Procházky (ODS), který u zrodu projektu aquaparku stál od začátku, mohlo město udělat více, projednávat jej mělo více s hospodářskou komorou a podnikatelii. Podnikatelé se k tomu ale podle starostky Marie Fomiczewová (ČSSD) stavěli velmi vágně. Podle vedení města se v budoucnu kryté koupání bude muset řešit, region se bez toho neobejde.

Město už do projektu investovalo 20 milionů

Město přišlo přípravami stavby o 20 milionů korun, které do projektu od začátku vložilo. Jeseník navíc bude muset vyřešit, jak naloží s darem, který dal na aquapark soukromý provozovatel výherních automatů. Šlo o 25 milionů korun. „Z peněz padlo sedm milionů korun na projekt, 18 milionů korun nám zbývá. Budeme jednat s firmou, na který jiný účel by byly tyto peníze převedeny,“ řekla starostka. Podle ní by jesenický region neměl přijít ani o evropské dotace, které byly na tento projekt přislíbeny. Uplatnit by se mohly projekty menšího rozsahu.

Jeseník připravoval aquapark řadu let. Na stavbu měl získat téměř 80 milionů korun z evropských fondů, další peníze chtěl získat z darů a prodeje městského majetku, zbylých 50 milionů měl pokrýt úvěr od bank. Při plánování projektu se město dostalo do časové tísně. Aquapark by totiž musel být postaven do března 2015, aby město nepřišlo o evropské dotace. Jeseničtí zastupitelé plán kvůli problémům s penězi zastavili už na konci listopadu. V prosinci ale po apelu okresní hospodářské komory a Sdružení měst a obcí Jesenicka projekt znovu otevřeli. Za projekt lobovali i zástupci okolních měst a obcí.